Още

  Наркотиците в древните култури и ефектът от тях

  Битката против употребата на наркотични вещества е толкова ожесточена в днешно време, че ни изглежда, че най-често употребяваните наркотици са били открити съвсем скоро в годините. Истината обаче е, че наркотиците са открити преди хилядолетия.

  Съществуват археологически открития, които доказват, че хората са използвали опиум и „магически“ гъби още преди 10 000 години. Някои учени дори смятат, че няколко известни гърци като Питагор например, не биха могли да създадат гениалните си теории и философии, без употребата на наркотици. Независимо дали това е вярно или не, едно е сигурно – дори по времето на Питагор хората са употребявали упойващи вещества. Ето някои от тях и ефектите, които са причинявали:

  1. Зърнеш

  Зърнешът обикновено се използва в западна Индия, Иран и от народите на южна Америка. Интересното е, че скоро бе открит в косата на мъжка мумия, както и в косите на мумифицирано едногодишно бебе в северно Чили. Мумията на възрастния мъж е била погребана заедно с необичайни малки поставки и тръбички, за които археолозите твърдят, че са се използвали за употреба на наркотици. Мумиите датират от около 800-1200 година.

  Зърнешът е цъфтящо растение, което може да се превърне в химическо вещество чрез дестилационен процес. То действа като силен антидепресант и има способността да увеличава ефекта от други антидепресанти. Семената на растението се продават в повечето магазини в Близкия Изток.

  2. Канабис

  Канабисът определено е най-популярен в този списък, особено с разрастващите се дебати относно легализирането на употребата му. Той обаче се е употребявал и преди хиляди години най-често в южна Азия. Едно от най-силните доказателства за употребата му е открито в 2700-годишен гроб на шаман от западен Китай.

  Канабисът е бил култивиран в миналото заради конопените влакна, но също е използван за медитативна помощ и болкоуспокояващо от поколения насам. Въпреки че употребата на канабиса е незаконна в повечето страни, има случай на медицинско легализиране на отделни пациенти, страдащи от глаукома и някои други болести.

  3. Индийско орехче

  Древните индийски и азиатски култури често използвали индийското орехче. Днес то най-често се използва в кулинарията, но в миналото е било използвано за лечение на астма и сърдечни проблеми. Много древни народи са вярвали, че индийското орехче има специални или магически сили. Прекомерната употреба на индийско орехче има силни странични ефекти, което е добре да се знае, имайки предвид, че можем да го открием във всеки супермаркет днес.

  4. Листа от кока

  Маите често са дъвчели листата на коката или са ги варили за чай, заради мощните им стимулиращи ефекти. Но това е било много преди да възникне идеята за превръщане на растението в бял прах.

  5. Псилоцибин

  Псилоцибинът е бил използван от много древни народи в Сахара, както и от южноамериканските народи. По-познати като „магически гъби“, те са откривани дори в някои северноафрикански стенописи, датиращи от 9000 – 7000 години пр.Хр. Яденето на „магическите гъби“ причинява гадене и халюцинации, които ефекти обаче били напълно приемливи за древните потребители, тъй като те вярвали, че това им осигурява достъп до по-големи нива на интелигентност. Някои учени вярват, че именно честата употреба на гъби е довела до едни от най-известните религиозни и културни промени на населението от цял свят.

  6. Опиум

  Опиумът е един от най-известните наркотици на древния свят. Историята му е дълга и комплексна, но учените вярват, че е култивиран за първи път от шумерите през 3400 година пр.Хр. Счита се, че римляни, гърци, индийци, египтяни и асирийци, както и шумерите, са използвали опиум. Опиумът се извлича от маковото цвете. То съдържа морфин, който е активната съставка на опиума. В миналото наркотикът се е използвал за облекчаване на болка, за предизвикване на сънливост, лечение на диария и дори подобряване на либидото. Афганистан е един от най-големите производители на макови растения. Нивата на производство са останали високи въпреки днешните кампании срещу наркотиците.

  7. Син египетски лотос

  Синият лотос е бил изключително популярен сред египтяните. Употребата му правела хората по-разговорливи и отпуснати. Лотосът се варял на чай, което повишава ефективността на химичните вещества в растението.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link