Още

  Навици, които може да са ви спасили живота

  Миенето на зъби може да ви предпази от сърдечен удар
  Снимка: jessicahaleigh

  Учените отдавна подозират, че лошата устна хигиена е свързана със заболяванията на сърцето, но до сега не можеха да обяснят как точно. Зъболекари специалисти от университета Бристол смятат, че Стрептококус, бактерията отговорна за кариесите по зъбите, може да е именно тази връзка. Когато бактерията попадне в кръвта, тя образува съсиреци и от там проблеми със сърцето.

  Стрептококус обикновено се среща само в устната кухина, но често с храната човек я поглъща и тя се разпространява в тялото. Там тя се обгръща в пашкул, който я предпазва от антибиотиците и имунната система.

  С времето защитените бактерии започват да се натрупват в артериите и да образуват съсиреци, които спират кръвоснабдяването към сърцето.

  Използването на мобилен телефон може да ви предпази от Алцхаймер
  Снимка: Tonya-Evans

  През последното десетилетие мобилните телефони са тема на много негативизъм. Днес никой не може без тази джаджа, въпреки че постоянно се говори как при използването ѝ можете да се разболеете от рак и колко деца са останали без родители, понеже говорели по телефона, докато карали с 200 по магистралата. В допълнение на това, учени от университета в Южна Флорида се опитали да докажат, че продължителната употреба на мобилен телефон може да ти докара Алцхаймер.

  Изпробвали теорията си като облъчили няколко лабораторни мишки с голямо количество електромагнитни вълни, равняващо се на говорене по телефона два часа всеки ден в продължение на девет месеца. Противно на това, което може би си мислите, мишките не се превърнали в супергерои, а развили имунитет срещу болестта.

  Обяснението за това е, че електромагнитните вълни от мобилния телефон проникват в мозъка и унищожават определени протеини, които причиняват увреждания и деменция. Това означава не само, че говоренето по телефона може да те предпази от Алцхаймер, а може да убие и вече развитата болест.

  Така в опитите си очернят мобилните телефони още повече, учените от Флорида правят едно от най-важните открития в историята на борбата с Алцхаймер.

  Детската градина може да ви е предпазила от левкемия
  Снимка: Mosman Council

  За разлика от мобилните телефони, детските градини имат добра слава. Те стимулират растежа, предоставят здравословна среда за образоване на децата и дават на родителите малко почивка. На всичкото отгоре, скорошни проучвания показват, че изпращайки детето си на детска градина може да го предпазите от левкемия.

  През 2008г. специалист по ракови заболявания от Бъркли анализира 14 отделни проучвания върху левкемията, обхващащи над 20 000 деца от цял свят. Той достига до изненадващо откритие – децата, които са тръгнали на детска градина между 1 и 2-годишна възраст имат 30% по-малък шанс да се разболеят от левкемия.

  Ракът в детска възраст обикновено е причинен от по-ранна инфекция. Когато детето ви тръгне на детска градина, там то е изложено на куп болести и инфекции, което стимулира и заздравява имунната му система.

  Ранното лягане може да ви предпази от самоубийство
  Снимка: arkworld

  Все повече младежи изпадат в депресивни състояния и за това може да има стотици причини – хората не ги разбират, обществото ги притиска, родителите ги тормозят и т.н. Оказва се обаче, че една от най-честите причини е, че просто не си доспиват.

  Учени от Колумбийския университет са провели голямо проучване, обхващащо 15 000 младежи, като повече от 2000 от тях са мислели за самоубийство. Тези, които са принуждавани да си лягат рано имали с 20% по-малка вероятност да обмислят самоубийство.

  Домакинската работа може да ви предпази от рак на гърдата
  Снимка: McNeney

  Това може наистина да ви звучи като фалшиво изследване, чиято цел е да вкара жените в кухнята, докато мъжете се мотаят по баровете, но не е.

  От години е известна връзката между физическата дейност и предпазването от най-различни болести. Британско проучване открива, че не спортуването, а именно домакинската работа се отразява най-добре на жените, що се отнася до предпазването от рак на гърдата.

  През 2006г. в проучване измежду 200 000 жени от девет европейски страни става ясно, че жени над 50-те, които прекарват по 17 часа на седмица в готвене и чистене, имат 20% по-малък шанс да развият рак на гърдата. Резултат при младите жени процентът е 30.

  Разбира се, учените не твърдят, че домакинската работа има магически лечебни свойства, нито пък, че може да замести спортуването или ходенето на работа. Те препоръчват да комбинирате двете неща.

  Мастурбирането може да ви предпази от рак на простатата
  Снимка: hicsuget

  През 2003г. в Австралия се провежда проучване, при което 2300 мъже, някои от които с рак на простата, са разпитани за сексуалната си активност, по-специфично за мастурбацията. Резултатите показали, че мъжете, които го правили повече от пет пъти седмично имали 30% по-малък шанс да развият рак на простатата.

  Причината за това все още не е известна, но учените предполагат, че има нещо общо с прочистването на тялото, което предотвратява натрупването на вредни вещества в простатата.

  Източник: cracked.com

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link