Още

  Невероятни конспиративни теории, които са се оказали истина

  Конспиративните теории са лесна мишена за подигравки, защото най-често се разпространяват от хора, които пишат за хора-гущери по сайтове с дизайн, който беше демоде и през 90-те. Но в много редки случаи онова, което може да звучи като нелепо, всъщност се оказва, че наистина се е случило.

  Най-богатите и влиятелни в света се събират за тайни ритуали

  Теория на конспирацията:

  Много от конспиративните теории произхождат от идеята, че шепа богати и влиятелни хора контролират целия свят. Това е вярно в известен смисъл, но всички знаем, че предприемачи и инвеститори се съревновават ежедневно за пазарни дялове. Представяте ли си, ако богатите и влиятелните наистина надяваха качулките и се събираха, за да изпълняват нелепи ритуали?

  Най-богатите и влиятелни в света се събират за тайни ритуали

  В действителност:

  Истината е много по-странна (както се случва често). Да, има известни срещи на богаташи, като например Билдърбъргската група, но те предимно се надвикват над питиета и огромни вечери, а не принасят в жертва кози в името на илюминатите. Тук говорим за срещите на Бохемския клуб, на които членовете – сред които и президенти – се събират, за да изпълняват ритуали пред 10-метрова сова. Изобщо не си измисляме. Можете дори да посетите мястото, ако желаете.

  Основан през 1872г, Бохемският клуб започва като социално събитие за относително безобидни журналисти и артисти, като Марк Твен. Мнозина от членовете обаче били амбициозни и жадни за власт. Събиранията на клуба продължили, а членовете му ставали все по-влиятелни. През 30-те години на миналия век Бохемският клуб се превърнал в ексклузивно средище на богатите и известните.

  През 80-те в него членуват 2300 души, сред които влиятелни сенатори, бизнесмени и политици. Списъкът с чакащите бил безкраен – 33 години за да се освободи място.

  Макар бизнесът официално да не се окуражава, в действителност не е така. Някои от най-важните сделки в историята са сключени именно в Бохемския клуб – например планирането на проекта Манхатън. Можете да благодарите на срещата на бохемите от 1942г за атомната бомба.

  КГБ са имали спящи агенти, готови да саботират Америка отвътре

  Теория на конспирацията:

  Лесно е да се забрави, че не е нужно да се връщаме много десетилетия назад, за да открием Америка обсебена от идеята, че комунисти се крият под всяко легло. Да, Запада беше на нокти със Съветския съюз – това е така – но истински параноичните бяха сигурни, че съседите им, учителите на децата им и продавачите от магазините вечер се събират в мазетата си, за да чертаят планове за инвазия. Така, когато другарите им пристигнат пред портите на Америка, те ще са готови да им помогнат.

  КГБ са имали спящи агенти, готови да саботират Америка отвътре

  В действителност:

  Наистина е имало сериозни планове на КГБ да саботират инфраструктурата на Америка в случай, че избухне война, като на всеки ъгъл е имало агенти в готовност. Знаем за това благодарение на бивш КГБ активист, който копира документи от архивите на службата и бяга на Запад след края на Студената война.

  Много от екипите на КГБ също така си подсигурявали фалшиви самоличности в Канада и Мексико. В САЩ били изградени тайни оръжейни скривалища, зареждани с оръжия, които били прекарвани нелегално през границата. В тези скривалища било пълно с експлозиви и мини, които са можели да всеят пълен хаос в Америка. Сред потенциалните мишени били не само военни бази, но също петролопроводи, язовирни стени и електроснабдителната мрежа.

  ЦРУ са спонсорирали Далай Лама повече от десетилетие

  Теория на конспирацията:

  Феновете на конспирациите ще ви кажат, че всеки и всичко значимо на света е свързано с ЦРУ. От Червения кръст до Бил Гейтс, всички тайно са поддържани и контролирани от ЦРУ в опит да бъде опазена Америка от враговете й.

  ЦРУ са спонсорирали Далай Лама повече от десетилетие

  В действителност

  ЦРУ са провеждали доста експерименти с ЛСД през 50-те, така че разбира се, че са финансирали и някои откачени схеми. Като например онзи път, когато тихомълком превръщат Далай Лама в своя антикомунистическа марионетка.

  Докато мнозина симпатизират на Далай Лама от Тибет – водач пацифист, изпратен в изгнание от китайците – истинската история е малко по-мрачна и шпионска. Документи разкриват, че след като бяга от Тибет през 1959г, противопоставящият се на правителството Далай Лама  и неговото движение скоро се оказват обект на значително финансиране от ЦРУ. Говорим за $1.7 милиона годишно през 60-те.

  Макар самият Лама да отрича това, докладите показват, че цели $180 000 са отивали за личните му разходи – с други думи ЦРУ са плащали на Далай Лама шестцифрена заплата. Останалите пари потъвали в издигането на тренировъчни лагери и подпомагане на тибетската съпротива, което може да ви звучи като пълната противоположност на посланията за мир на пацифиста.

  Разбира се ЦРУ нямаше да са ЦРУ, ако не разиграваха тибетците, докато се преструват, че им помагат. Далай Лама бил убеден, че ЦРУ подкрепят независимостта на Тибет, но в действителност американската агенция просто искала тибетците да всяват хаос и да пречат колкото се може повече на Китайците.

  Всъщност агенцията дори не харесвала тибетците, защото от тях не ставали добри шпиони.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link