сеп. 14, 2016
23881 Views

3 мита за храната, в които вероятно вярвате

Автор:

Имайки предвид колко много повечето хора обичат да се тъпчат с храна, логично би било да имаме доста добра представа какво ядем и какво то причинява на тялото ни. Оказва се обаче, че доста неща, които смятате, че знаете за любимата си храна далеч от научно точни.

Мит: Прясната храна е по-полезна от консервираната/замразената

Когато се опитвате да разберете дали вечерята ви ще ви изпрати преждевременно в гроба, обикновено можете да поставите всичко в една чиния и да го разделите на категории от „преработени боклуци“ през „замразени или консервирани плодове и зеленчуци“ чак до светия граал: прясната храна, която се консумира така, както я е създала природата.

3 мита за храната, в които вероятно вярвате

Но в действителност, освен ако не живеете в регион с безброй ферми, продукцията вероятно идва от място, което е много, много далеч. От момента, когато броколите са били отделени от майката земя, те започват бавно да умират и да губят хранителните си вещества по пътя към магазина. Освен това в никакъв случай храната не е дошла директно от фермата и пристигнала направо на щанда. Не, тя е била прехвърляна от камион на камион, вероятно държана и в някой склад. Тук дори не броим колко дълго след това я държите в хладилника си. Ако успеете да изядете повечето от нея преди да е изгнила, значи сте от малцината щастливци. Това е причината в развитите страни обикновено да има голям проблем с изхвърлената храна.

Когато говорим за хранителност, замразената продукция вероятно винаги ще бъде по-добра от прясната. Тя е бързо замразена веднага след като е набрана, затова губи много по-малко от хранителните си вещества по пътя към чинията ви. Същото се отнася и за консервираната храна. Доматите от консерва например съдържат много повече от противораковия антиоксидант ликопен.

Мит: Има „горящи калориите“ храни

Ако сте търсили диети в интернет, без съмнение сте попадали на статии за „чудотворните храни“, които са пълни с „негативни калории“ – храни, които имат толкова малко калории, че стомахът изразходва повече от това, докато ги преработва.

Сред тези храни може да откриете и такива, които даже изгарят мазнините (някои дори по магически начин горят само коремните мазнини).

3 мита за храната, в които вероятно вярвате

Но действителност няма такова нещо като диета, която гори повече калории, отколкото дава. Има само диети, които помагат да рушите тялото си по начини, които го карат да губи тегло.

Храните с „негативни калории“ обикновено са плод или зеленчук. Когато стане въпрос за диета, базирана изцяло на такава храна, човек не трябва да забравя, че в нея не се съдържат всички хранителни вещества, от които се нуждае тялото. Повечето от загубата на тегло, което виждате, когато се храните на такава диета, всъщност се дължи на загуба на вода, която се връща в момента, когато започнете отново да се храните като човек. Същото се отнася за популярните диети със зелева супа, грейпфрут и кленов сироп.

И не, храната не може сама по себе си да гори мазнини. Мазнините се топят, когато калорийния прием намалее, а не защото лютите или киселите храни ги разграждат.

Мит: Гладът към определени храни се дължи на липсващи вещества в диетата

Ако жена гладува за червено месо по време на месечния й цикъл, значи има нужда да възстанови изгубеното по време на цикъла желязо. Ако на мъж му се яде шоколад, значи в диетата му от месо и картофи липсва магнезий. Гладът е начинът, по който тялото ни казва от какво се нуждае, нали така?

3 мита за храната, в които вероятно вярвате

В действителност повечето хора от развитите страни се хранят достатъчно разнообразно, за да получават всичко необходимо. Количеството калории и ефектът от преработените храни може да е проблем, но не и хранителните вещества. Ако недостигът им беше в основата на глада към определени храни, всички щяхме да точим лиги по манголда заради съдържанието му на витамин А и да се бием за цвеклото.

Ако ви се яде нещо определено, вероятно причината се крие в културата и възпитанието ви. В стресови моменти човек обикновено яде храна, която за него е утешителна. Няма доказателства хормоните по някакъв начин да влияят на глада ни. По същия начин, когато сте имали проблем с преяждането, с времето започвате да свързвате определени храни (например гигантските бургери) със стрес и депресия и започвате да ги виждате като награди. Не тялото ви казва какво иска, а вие си казвате какво заслужавате.

loading...
Етикети:
·
Категория:
Наука
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *