мар. 17, 2017
10323 Views

Новозеландска река беше призната за личност и получи човешки права

Автор:

За първи път в историята река беше призната за живо същество и получи пълни човешки права. Това е краят на най-дългото съдебно дело в историята на Нова Зеландия, след като местното племе се бори за признание на правата на реката още от 1870-те.

Разположена в южната част на Северния остров, река Уангануи е третата най-дълга в Нова Зеландия и е играла важна роля в културата на маорите, които живеят край бреговете й. Казва се, че здравето на реката е директно свързано със здравето на хората, които винаги са я считали за един от своите предци.

Това е първият път, когато река получава същия законен статут като личност, макар през 2014г национален парк на Северния остров също да е признат като такъв. Като личност реката получава името Те Ауа Тапуа, както и двама законни настойници, един от държавата и един от местното племе, които да пазят реката. Това означава, че в очите на закона няма разлика между това да нараниш реката и да нараниш племето.

Реката ще има гарантирани права, също като всеки човек и на нея ще бъде гледано като на компаниите, които от закона също се смятат за личности. Макар това да й дава защитата на закона, когато стане въпроса за обратното, ако трябва да бъде обвинена, нещата стават по-сложни. Нова Зеландия няма корпоративни закони за убийство, което означава че, ако някой например се удави в нея, не може да бъде съдена.

loading...
Категория:
Земя
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *