Още

  Някои от най-скъпите монети и банкноти в света

  Понякога, при специални случаи, поради грешки по време на сеченето на пари или в някои редки ситуации, произведените пари струват много повече, отколкото би трябвало да струват. Представяме ви някои от най-скъпите монети и банкноти в света.

  Флоринът с образа на Едуард III от 1343 година. Тази монета е една от общо трите оцелели монети от същия вид. Тя тежи 6.99 грама, направена е от злато, а стойността ѝ се равнява на 6 шилинга. Монетите са спрени от обращение само след няколко месеца. Днес стойността ѝ е 6.8 милиона долара.

  Дублон от 1787 година. Дублоните са златни монети на Испания и американските колонии, които са в обрaщение от 1497 до 1868 година. През 1700-те е направен опит да се произвеждат монети, изсечени от метали като мед и бронз, но по-късно властите не одобряват тази идея. Дублонът от 1787 е направен от 22-каратово злато, а оцелелите до днес монети са оценени на 7.4 милиона долара.

  Liberty silver от 1794 година. Това е първата монета, произведена от Федералното правителство на САЩ. Тя е изработена от мед и сребро. Днес една от тези монети е на стойност 10 милиона долара.

  Silver dollar (Class I) от 1804 година. Монетата е изработена през 1804 година, а 30 години по-късно е изсечена отново, за да бъде представена пред официални лица от Азия. През 2008 година е продадена за 3.8 милиона долара.

  1000-доларова банкнота от 1891 година (US Red Seal). В края на 1800-те години стойността на банкнотата е точно толкова, колкото е изписано върху нея – 1000 долара, но днес стойността ѝ е 2.5 милиона долара и е продадена на тази цена през 2013 година. Причината стойността ѝ да нарасне толкова е, че е рядка и все още е била запазена, макар че е на повече от 120 години.

  Double eagle от 1907 година. Тази монета била сложна за изработка, затова по-късно дизайнът ѝ е променен, като са премахнати думите „In God We Trust”. Американското правителство обаче не е доволно от тази промяна и изречението веднага е върнато. Малко от тези монети са оцелели до днес и всяка е на стойност 7.6 милиона долара.

  20-доларова монета Double eagle от 1933 година. Тази монета никога не е пускана в обращение. Президентът Рузвелт прекратява процеса, тъй като се опитва да изведе САЩ от депресията и да реши банковата криза. Произведени са общо 20 такива монети, които тогава са били на стойност 20 долара, но днес струват около 7.6 милиона долара всяка.

  Канадска монета на стойност 1 милион долара (2007 година). Тя тежи 100 килограма и е направена  почти изцяло от чисто злато. Произведена е от Кралския канадски монетен двор и струва 4 милиона долара.

  Източник:thevintagenews.com

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link