Още

  Один – върховният бог в Скандинавската митология

  Один е върховният бог в Скандинавската митология и върховен бог на германите. Описван като изключително мъдър, едноок старец, Один е с най-разнообразни характеристики сред боговете. Към него се обръщали не само когато се подготвя война, защото той бил и бог на поезията, на мъртвите, на руните и на магиите. Один помага в създаването на света, живее в Асгард (крепостта и домът на боговете) и приема убитите войни във Валхала („залата на убитите“). Той е погубен от вълка Фенрир в Рагнарок – „крайната съдба на боговете“, в която светът е разрушен.

  Один е стар, оригинален герой в скандинавската митология, въпреки че много учени смятат, че неговата позиция на върха на божествената йерархия е по-късно допълнение. Ролята му като бащата на боговете идва от по-късни източници и много историци смятат, че е повлияна от християнските вярвания за Бог, а не е толкова истинско отражение на неговия статут.

  В поезията си скалдите (поети през викингската епоха) посочват Балдур, Тор и Вали като синове на Один, а по-късно (едва през 13 век) някои автори добавят Хеймдал, Тир, Браги, Видар и Ходр към тях. Макар че е съпруг на богинята Фриг, Один е описван като бог, който харесвал жените и дори понякога се хвалел със своите афери.

  Интересна е ролята на Один и като покровител на войната. Макар че самият той не бил воин, хората винаги се обръщали към него, когато се подготвяла война, за да им даде съвет и специални дарби. Някои вярвали, че Один решавал дали битката или самите воини ще са победоносни или ще завършат нещастно.

  Один имал своите Валкирии – войнствени девици, които предвождали загиналите в битка воини до техния рай – Валхала. Тези войници се биели в името на Один срещу нахлуващите сили на Подземния свят по време на Рагнарок.

  Один може да бъде разпознат по шапката и наметалото си, дългата брада и по това, че има само едно око. Някои от основните му атрибути са копието Гунгнир, пръстенът му Драупнир, който капе, за да се образуват 8 нови пръстена на всеки девет нощи и конят Слейпнир. Неговите два гарвана Хугин („Мисъл“) и Мунин („мъдрост“) летели по света, събирайки новини, а когато се завърнели, кацали на рамото на Один и прошепвали вестите в ушите му. Поради тази причина Один е известен и като „богът гарван“.

  Източник: ancient.eu

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови