Още

  Няколко души, които са били прави през цялото време, но никой не ги послушал

  1. Джордж Сийбър

  Джордж Сийбър е полицейски психолог, който бил нает, за да се опита да предскаже какво би застрашило Летните олимпийски игри в Мюнхен през 1972 година, за да може охраната да вземе предварителни мерки. Сийбър предсказал 26 неща, а 21-то от тях действително се случило. Той предположил, че е възможно 12 палестински терористи да нахлуят в сградата, където се намират израелските атлети, да убият 1-2 души и да вземат заложници.

  Оказало се, че действието се развило точно така. Единствената разлика била, че терористите били 8, а не 12. Те лесно влезли в сградата, защото организаторите пренебрегнали това предположение на Сийбър. Властите се опитали да спасят израелските заложници, но всички те загинали по време на спасителната операция. Имайки предвид с каква точност Сийбър успява да прогнозира събитията, остава въпроса дали някой не му е казал какво ще се случи.

  2. Роджър Боисжоли

  Роджър Боисжоли знаел, че със совалката „Чалънджър“ ще стане ужасна катастрофа и се опитал да предотврати полета й, но от НАСА отказват да го послушат. Боисжоли бил машинен инженер, който работел за компания, с която НАСА сключили договор. Той забелязал, че „Чалънджър“ имала сериозен дефект – еластичните й уплътнения се втвърдявали и не се закрепвали добре при студено време. Полетът на совалката бил насрочен за през зимата, а Боисжоли знаел, че температурите ще са прекалено ниски, за да бъде той успешен. Разбира се, той се оказал прав и совалката се взривява по-малко от две минути след старта.

  3. Чарлз Колчестър

  Чарлз Колчестър бил британски ясновидец, който предупредил Ейбрахам Линкълн, че животът му е в опасност само няколко седмици преди убийството му. Въпреки това, Колчестър бил прекалено загадъчен. Не е ясно дали той действително е бил ясновидец или просто е разполагал с вътрешна информация, тъй като бил близък с Джон Уилкс Бут. Освен това, Чарлз на няколко пъти се опитал да изнудва Първата дама. При всички случаи, Колчестър бил прав за едно. Той предупредил Линкълн, че животът му е застрашен, но президентът гледал скептично на „способностите“ на ясновидеца и игнорирал предупреждението.

  4. Екипажът на „Месаба“

  Екипажът на кораба „Месаба“ направил няколко опита да предупреди пасажерите на „Титаник“ за айсберги. „Месаба“ бил преминал през същия район, към който се отправял „Титаник“ само няколко часа преди фаталния сблъсък и изпратил предупредителни съобщения на няколко кораба, включително и на „Титаник“. Екипажът на „Титаник“ получава съобщението, но радиооператорът, който го приема, не сметнал, че е достатъчно важно, за да го предаде на капитана. Това вероятно се дължи и на факта, че радиостанциите на кораба били повредени и операторите били претоварени с преписването на съобщения, предназначени за отделните пътници.

  5. Кофър Блек

  От 11.9.2001 досега са излезли на показ множество доказателства за това, че Джордж Буш и други важни членове от администрацията са знаели за възможността от терористична атака, но не са предприели нищо, за да я предотвратят. През 2001 година Кофър Блек е шеф на отдела за борба с тероризма на ЦРУ и е главният човек, който прави сериозни предупреждения към президента за атаката.

  На 10.07.2001 година Блек и колегите му се срещат с Кондолиза Райс и я предупреждават, че „значителни терористични атаки“ ще се случат в САЩ през следващите месеци или седмици. Както знаем, никакви мерки не са взети. Срещата между Блек и Райс била напълно заличена от официалните доклади, като че ли изобщо не се е случила.

  6. Александър Флеминг

  Човекът открил пеницилина, първият в света антибиотик, предупреждава, че бактериите могат да изградят имунитет срещу антибиотиците. След като получава Нобелова награда Флеминг изнася лекция, в която казва, че микробите могат да станат резистентни към антибиотиците, ако са изложени на „несмъртоносни количества от лекарството“.

  Разбира се, Флеминг не е предупредил за метицилин-резистентния стафилокок – бактерия, която причинява множество трудно лечими инфекциозни заболявания при човека и която е устойчива на почти всички антибиотици. Само година след първата реч на Флеминг, в Лондон се появява първият щам на резистентни на пеницилин бактерии.

  7. Дейвид Бърнейс и Чарлз Сойър

  Дейвид Бърнейс и Чарлз Сойър се опитали да спасят жителите на Юнгай, Перу от огромна лавина, която унищожила града през 1970 година. Двамата мъже са американски учени, които изследвали района през 1962. Те изкачвали близката планина Уаскаран, когато забелязват подвижна маса под един ледник. Бърнейс и Сойър знаели, че в региона често има земетресения, затова се опитват да предупредят жителите, че е вероятно смъртоносна лавина да унищожи града им.

  Правителството е толкова възмутено от предупреждението на двамата учени, че нарежда те да бъдат върнати обратно в родината си или да бъдат изпратени в затвор в Перу. Бърнейс и Сойер напускат страната, но няколко години по-късно предсказаното от тях се случва, когато лавина убива над 20 000 жители на Юнгай.

  8. Хари Маркополос

  Хари Маркополос разкрива схемата на Бърнард Мейдоф години, преди тя да се сгромоляса пред очите на целия свят през 2007 година – в разгара на световната финансова криза. Маркополос работи като финансов анализатор в инвестиционно дружество, което е в конкуренция с това на Мейдоф. В стремежа си да разбере каква е стратегията на Мейдоф, Маркополос разбира, че той всъщност краде от хората.

  Маркополос, който бил изключително добър математик, разкрива схемата, ровейки се в числата и осъзнава, че възвращаемостта на Мейдоф е математически невъзможна. Той се свързва с няколко журналисти през 2001 година, за да им сподели откритието си, но никой не го взема на сериозно и той започнал да живее „в страх за живота си“.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link