Още

  Няколко интересни факта за света

  Никога не е излишно да знаем някой и друг интересен факт – не знаем кога може да ни потрябва. Освен това могат да променят перспективата ни за света и да ни накарат да се замислим върху някои неща.

  В Судан има повече пирамиди, отколкото в Египет

  В Судан има повече пирамиди, отколкото в Египет

  В Судан има най-много пирамиди – дори повече, отколкото в Египет. В три града там са открити около 240 пирамиди със средна височина около 30м. За сравнение, в Египет са открити „само“ 135.

  Десен волан

  Десен волан

  Макар в повечето страни по света да се шофира от дяснята страна на пътя, има около 50 нации, където хората карат отляво. В това число са Англия и много от бившите британски колонии като Австралия, Нова Зеландия и Индия. Има обаче и няколко държави,  които не са били колонизирани от британците, но все пак се шофира отляво, например Япония.

  Повече коне, отколкото хора

  Повече коне, отколкото хора

  Монголският кон е местната порода в Монголия. Тя е останала предимно непроменена още от времето на Чингис Хан. Номадите, които живеят по старите монголски традиции, все още отглеждат повече от 3 милиона коне. Конят е най-уважаваното животно в Монголия. Номад, собственик на много коне, се счита за богат. Монголците имат 500 думи, описващи чертите на конете. Причината е, че не им дават имена, а ги идентифицират по цвят, шарки и белези.

  Повече овце, отколкото хора

  Повече овце, отколкото хора

  В Нова Зеландия има повече от 39 милиона овце, докато населението на страната е 4.6 милиона души.

  Най-голямо езиково разнообразие

  Най-голямо езиково разнообразие

  Папуа Нова Гвинея е страната, където се говорят най-много различни езици – повече от 820. Най-използван обаче е английският.

  В Аляска има пясъчни дюни

  В Аляска има пясъчни дюни

  Големите пясъчни дюни в Кобук са на около 45км от Северния полярен кръг, но въпреки това през лятото става доста горещо – понякога температурите надминават 30°C. Дюните са една от най-странните гледки в Аляска, извисяват се на 30м височина и покриват площ от 65кв.км.

  Странните вятърни мелници в Ирландия

  Странните вятърни мелници в Ирландия

  Повечето вятърни мелници в Ирландия се въртят по посока на часовниковата стрелка, докато по света е обратното.

  Най-изолираният град на света

  Най-изолираният град на света

  Пърт в Западна Австралия е най-изолираният град на планетата. Най-близкото населено място до него е на повече от 350км отвъд непроходима пустиня, а най-близкият град с население повече от 100 000 души е Аделаида, който е отдалечен на 2100км.

  Мощта на Амазонка

  Мощта на Амазонка

  Река Амазонка излива толкова много вода в Атлантическия океан, че на повече от 150км от устието на реката можете да загребете речна вода.

  Най-дългото пътуване с влак

  Най-дългото пътуване с влак

  Транссибирската магистрала е най-дългата железопътна линия в света. С дължина 9289км тя свързва Москва и Владивосток. За изминаването й са нужни 7 дни.

  Обезлесяване

  Обезлесяване

  Останали са около 22% от горите по света. Западна Европа е изгубила около 98% от първоначалните си дървета. Азия – 94%, Африка – 92%, Океания – 78%, Северна Америка – 66%, Южна Америка – 54%. Около 45% от тропическите гори по света са изчезнали през последните няколко десетилетия.

  Най-краткия междуконтинентален полет

  Най-краткия междуконтинентален полет

  Това е полета от Гибралтар (Европа) до Танжер (Африка). Разстоянието е около 55км, а полетът продължава 20 минути.

  Най-широкия мост

  Най-широкия мост

  Мостът над Оукланд Бей е най-скъпият проект в историята на Калифорния – оценен е на $6.4 милиарда. Освен това е най-широкият мост в света – състои се от 10 платна за движение и е широк 258м.

  Най-големият дворцов комплекс

  Най-големият дворцов комплекс

  Забраненият град в Пекин е абсолютно огромен – състои се от 980 сгради на площ 72 хектара. През 1987г е обявен за защитен обект от Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Освен това представлява най-голямата колекция от запазени древни дървени конструкции в света. Посещаван от повече от 14 милиона души годишно, музеят в Забранения град е най-популярният в света.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови