Още

  Няма връщане назад – безпрецедентни нива на CO2 задушават Земята

  След подписването на безпрецедентната Парижка спогодба, вече ратифицирана и от двете страни най-големи замърсители с въглероден диоксид, надеждите бяха, че климатът няма да се затопли с повече от 2°C до 2100г. За съжаление тази година бяха регистрирани множество температурни рекорди, което всява съмнения в постигането на целта на споразумението – а сега изглежда е разбит и най-заплашителния рекорд.

  Според информация на NOAA (Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания), концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата не е паднала под 400ppm (части на милион) през целия септември. По това време на годината, климатичните процеси обикновено свалят броят им до доста по-ниски нива, така че тази новина е изключително притеснителна.

  Няма връщане назад - безпрецедентни нива на CO2 задушават Земята

  По всичко изглежда, че 2016 ще е годината, когато светът перманентно е преминал границата от 400ppm. Макар тази граница да е чисто символична, тя много добре показва колко значително сме променили климата.

  Според учените, почти невъзможно е стойностите през месец октомври да паднат под тези от септември. През ноември пък започва цикъла на покачване и вероятно ще минем 410ppm.

  Нивата на въглеродния диоксид в преиндустриални времена са били около 280ppm, което означава, че от края на 18-и век се наблюдава безпрецедентно покачване с 43%. Това е довело до темпо на затопляне 10 пъти по-бързо от това, което е можело да се очаква без намесата на човека.

  Концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата само ще се покачва от тук нататък. Парижката спогодба ще влезе ефективно в сила след години, а емисиите ще продължат да се увеличават десетилетие след десетилетие. Някои експерти са изчислили, че до 2030г в атмосферата ще има толкова много въглероден диоксид, че планетата ще се затопли с 2°C много преди края на века.

  Няма връщане назад - безпрецедентни нива на CO2 задушават Земята

  Всъщност сме на път да стигнем около 560ppm до 2100г, което би могло да доведе до допълнително затопляне с до 9°C. Това ще бъде катастрофално за планетата, ще причини много по-разрушителни природни бедствия, глад и срив на световната икономика.

  На теория всичко това може да бъде избегнато. САЩ например може да бъде захранена от вятърна ферма с размерите на Роуд Айлънд. Индонезия може да използва вулканичната топлина, а комбинация от зелена и ядрена енергия може да снабдява почти всяка една нация. Вече има напредък в тази насока, но е много трудно да бъдат променени вековни инфраструктури за толкова кратко време

   

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови