Още

  Обратната реч – невидимият детектор на лъжата

  Известно е, че съществуват сатанински секти, които на своите сборища четат Библията и молитвите си отзад напред. Това подтикнало австралийския учен Дейвид Оутс към оригинална мисъл. Той започнал в продължение на дълги години да прослушва записи на човешка реч… от края към началото.

  Оказало се, че по този начин човек може да узнае истинските чувства, мисли и намерения на хората, които се крият зад обикновените думи. Някои смятат, че именно в обратната (реверсивна) реч се крие тайната на интуицията, ясновидството, екстрасензорните способности.

  Обратната реч може да бъде чута и разбрана само, ако гласът се записва по специален начин на магнетофон и възпроизвеждането се включи в обратната посока. Оутс разработил различни устройства за слушане на реверсивна реч, създал видео- и аудио-касети, на които ясно се чуват фрази, твърде различни от „нормалния“ говор. Ако записите се изследват, става очевидно, че обратната реч „възниква“ на всеки 5, 10, 15 секунди и представлява граматически правилни думи и фрази, наричани „словесни обрати“, които разкриват истинските мисли и чувства на оратора. Закономерността е следната: колкото по-силно е емоционалното напрежение, толкова по-често възникват „обрати“. Когато, например, човек спори разгорещено, те се появяват на всеки 3-4 секунди.

  Общото между двата вида реч е, че обратната винаги служи като допълнение към това, което казва човек. Например, ако говори за времето, тогава обратимата реч ще има отношение към времето. Пряката реч подлежи на контрол от наша страна, тоест, може да бъде променена и манипулирана – но обратната не се поддава на контрол и отразява истинските мисли на говорещия.

  Най-просто казано, по същество това е детектор на истината. Когато човек лъже, той едновременно неволно съобщава и верни неща. Трябва само да бъде чут.

  Дейвид Оутс, основателят на “Обратната реч”.

  Източник на снимката: http://reversespeech.com

  През 1980-те години Оутс бил директор на частен приют за младежи с умствена изостаналост и спорел с американски евангелист, който твърдял, че рокендролът е дяволска музика със скрити сатанински послания. Децата се уплашили от думите му и Оутс решил да го опровергае. Той прослушалл няколко песни, а една, която му се сторила наистина сатанинска, пуснал обратно. Тази идея му подсказали самите поклонници на дявола – те често имитират религиозни ритуали, като четат молитви и псалми отзад напред. За свое учудване, той разбрал няколко ясни и смислени фрази. Решил, че или се е побъркал, или е направил уникално откритие.

  Отнело му 2 години да се увери, че става дума не за лудост – а за реалност. Той анализирали записите и научавал за хората такива неща, които те никога и никому не казвали. Оутс изучавал музика и реч, анализирал безбройните записи на лентите си, доказващи наличието на съвсем очевидни послания – докато накрая се убедил, че е открил друга форма на общуване.

  Според него, онова, което смятаме за паранормални способности, всъщност е способност да се разбира обратната реч. Мнозинството улавя само част от тези скрити послания – а екстрасенсите ги възприемат изцяло. Обратната реч обяснява и феномена на ясновидството.

  Докато изучавал записите, Оутс открил, че чрез нея може да се предвидят предстоящи събития до 6 месеца в бъдещето. Тези прогнози са практически винаги точни, ако човек не полага специални усилия да насочи бъдещите събития по различен начин. Според Оутс, тук няма нищо свръхестествено. Всеки човек има нещо в съзнанието си, което наподобява компютър, просто с различни възможности. То се нарича „подсъзнание“ и обобщава информацията, идваща от външния свят, анализира ситуацията, разиграва различни възможни сценарии за развитие на събитията – и в резултат прогнозира бъдещето. Ако този „компютър“ е добър, прогнозата ще е точна, ако не – ще даде невярна прогноза или въобще никаква.

  Засега мнозина не вярват на методите на Оутс. Той има печален опит от сътрудничеството си с ФБР в Тексас, когато полицията била обсадила зловещата секта „Клонка на Давид“ с нейния гуру Кореш. Оутс бил помолен да анализира обратната му реч. Тя показала, че Кореш няма да се предаде доброволно и конфликтът почти сигурно ще  приключи с трагедия, ако ФБР реши да използва сила. Но във ФБР въобще не му повярвали. В резултат, 51-дневната обсада на сградата на сектата завършва с масово убийство, както и предсказал Оутс. Кореш и най-близките му сътрудници се самоубили, а в престрелката загинали 80 членове на сектата и четирима агенти на ФБР.

  Преди тази ужасна история имало друг интересен случай, когато ученият помогнал на полицията в Далас да намери оръжието на убиеца, а след това и тялото на жертвата. Обратната реч на заподозрения съобщила, че трупът е потопен на дъното на реката. Там и го открила полицията. По същия начин ученият изчислил и скривалището, където престъпникът бил сложил оръжието. Полицията била изумена, но… не предприела по-нататъшни стъпки за задълбочаване на сътрудничеството. Недоверието към такъв „несериозен“ метод на разследване било твърде голямо.

  Но ученият е сигурен: много скоро ще дойде времето, когато всички ще бъдат принудени да говорят истината, само истината и нищо друго освен истината.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови