Още

  Осемте съпруги на Иван Грозни

  Иван IV Василевич сменя няколко жени по време на царуването си, но едва ли ще бъде справедливо да го обвиним за смъртта всяка от тях. Въпреки това, съпругите на Иван Грозни имат интересна, но и трагична съдба.

  Анастасия Романовна (отровена или загинала, вследствие на тежко заболяване)

  Анастасия Романовна е доведена в Московския кремъл, заедно с още 1500 потенциални съпруги на Иван Грозни. Благородници от цялата страна довеждат своите красиви дъщери, а владетелят избира Анастасия за своя спътница. Двамата се женят през 1547 година, а Анастасия Романовна ражда 6 деца, преди да умре през 1560. Тя боледувала от известно време, а Иван Грозни смятал, че някои благородници я отравят тайно. Той наредил измъчването и екзекутирането на някои от тях.  Анастасия имала успокояващо влияние върху съпруга си, а смъртта ѝ ускорява параноята на руския владетел. Твърди се, че Иван Грозни обичал съпругата си и няма участие в нейната смърт. По-късно става ясно, че Анастасия е имала наличие на живак в тялото си, но той се е използвал и за лечение на някои заболявания.

  Мария Темрюковна (отровена)

  След смъртта на първата му съпруга, на Иван е представена Мария Темрюковна. Според историите, владетелят бил предупреден от първата си жена Анастасия, да не се жени за езичница, но той бил толкова запленен от красотата на Мария, че през 1561 година се жени за нея. По-късно съжалява за стореното, защото жена му била неграмотна и имала злобен характер. Тя не се справя добре като мащеха на синовете на Иван Грозни и не успява да се интегрира в московското общество, като мнозина я смятат за вещица. Мария умира през 1569 година от отравяне, вероятно от самия Иван, но въпреки това за нейната смърт има няколко екзекутирани благородници.

  Марфа Собакина (отровена)

  Иван Грозни организира още един процес на подбор, за да открие своята трета съпруга. Марфа Собакина е избрана сред 12-те финалистки. Трагедията веднага навлиза в живота на младоженците, защото много скоро Марфа се разболява от странна болест. Възможно е майка ѝ несъзнателно да я е отровила с еликсир за плодовитост. Въпреки това и в този случаи били екзекутирани много подозрителни (в очите на Иван) благородници, които според него били виновниците за смъртта на съпругата му.

  Анна Колтовская (изпратена в манастир)

  Иван Грозни твърдял, че не е успял да консумира третия си брак, затова се жени за четвърти път – през 1572 година неговата съпруга става Анна Колтовская (при това без благословията на църквата). Иван се отнася нетърпеливо към безплодието на жена си и две години по-късно я изпраща в манастир, където да прекара остатъка от дните си. Анна надживява руския владетел, но не получава свободата си.

  Анна Василчикова (изпратена в манастир и убита)

  Почти нищо не се знае за петата съпруга на Иван Грозни. Тя става царица на Русия през 1575 година, отново без благословията на църквата. Както и при предишната си съпруга, след две години Иван я изпраща в манастир, където по-късно се счита, че е убита по негова заповед.

  Василиса Мелентиева (изпратена в манастир)

  Василиса Мелентиева била вдовица на принц, който загинал по време на война. Иван забелязал, че тя е мила и красива, затова се жени за нея през  1579 година. За съжаление ужасният късмет на царя със съпругите, продължава и тук. Само няколко месеца след церемонията, Иван открива, че Василиса има връзка с друг принц – Девлетев. За наказание Иван Грозни принуждава съпругата си да наблюдава как любовникът ѝ бива екзекутиран. След това той изпраща Василиса Мелентиева в манастир, но тя умира през същата година по неизвестни причини (някои смятат, че е убита по нареждане на Иван).

  Мария Долгорукая (удавена)

  Иван Грозни се жени за седмата си съпруга – Мария Долгорукая, през 1580 година. Тя е далечна потомка на принц Юрий от Киев – един от основателите на Москва. Вероятно нейната кралска кръв е причината, поради която владетелят я избира за своя съпруга. Той обаче бързо открива, че Мария има любовник и нарежда да бъде удавена.

  Мария Нагая (оцеляла)

  Иван Грозни се жени за последен път три години преди да умре. Мария Нагая ражда на царя син – Дмитрий. След смъртта на Иван Мария и синът ѝ били изпратени в изгнание, а 7 години по-късно Дмитрий умира по неизвестни причини. Мария е обвинена в небрежност и принудена да заживее в манастир. Тя е уведомена, че ще бъде освободена от манастира, ако признае един измамник за мъртвия си син, който да наследи трона. По-малко от година след като Мария е посочила измамника за своя син Дмитрий, той бива убит от разгневена тълпа хора, след като се въвлякъл в междурелигиозен брак. След това Мария се отказва от него. Умира през 1608 – 24 години след смъртта на Иван Грозни.

   

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови