Още

  Още 7 места, които изглеждат извънземнo

  Далол в Данакилската депресия
  Снимка: thebigmonkey

  Някои го наричат „най-суровото място на Земята“. Далол е вулкан, скрит под еднокилометров пласт сол в депресията Данакил в Етиопия на 120 метра под морското равнище. Мястото е ошарено от цветни извори, сол, сяра и други минерали.

  Кристалната пещера

  Кристалната пещера е част от мината Найка в Мексико и се намира на 300 метра дълбочина. В пещерата са едни от най-големите селенитни кристали на Земята. Най-големият открит там е дълъг 11 метра и тежи 55 тона. Пещерата е дълбока 27 метра и температурата в нея достига до 58°C с 90% влажност на въздуха. Това е причината да не е изследвана подробно, понеже без защита човек може да издържи само около 10 минути вътре.

  Пустинята Такламакан

  Такламакан е една от най-големите пясъчни пустини в света, намираща се в Централна Азия. Името й буквално преведено означава „Ако влезеш, няма да излезеш“. Поради близостта си с ледените въздушни маси от Сибир, в пустинята през зимата температурите падат до -20°C. През 2008г. след зимните бури в Китай, Такламакан за първи път е покрита изцяло от 4-сантиметрова снежна покривка, а температурите падат до -26.1°C.

  Рио Тинто

  Рио Тинто е река в югозападна Испания, която извира от планината Сиера Морена в Андалусия. От древни времена от реката се добиват мед, сребро, злато и други минерали.

  Поради миньорските дейности, сега реката има висока киселинност (pH 2) и червеникав оттенък, поради желязото във водата. Рио Тинто наскоро привлече интереса на учените с екстремофилната аеробна бактерия, която живее във водата. Смята се, че именно тази бактерия е причината за високата киселинност. Подводните скали по коритото на реката съдържат желязо и минерали, с които се храни бактерията.
  Екстремните условия за живот в реката могат да бъдат сравнени с тези на други места в слънчевата система, където се смята, че има течна вода. Учените от НАСА сравниха Рио Тинто с Меридиани Планум на Марс, където се предполага, че е имало вода.

  Шоколадовите хълмове
  Снимка: An diabhal glas

  Шоколадовите хълмове са необичайна геологическа формация в Бохол, Филипините. Според последните преброявания, на площ около 50кв.км. са разпръснати 1776 хълма. Те са покрити със зелена трева, която през сухия сезон става кафява – от там идва и името на хълмовете. Четири легенди разказват за формирането им.

  Първата разказва история за двама гиганти, които хвърляли скали и пясък един по друг. Битката продължила дни наред и гигантите се изморили. Така те забравили враждата си и станали приятели, но не почистили разрушенията си и така се появили Шоколадовите хълмове.

  В по-романтична легенда се говори за гиганта Арого, който бил изключително силен и енергичен. Арого се влюбил в Алоя, която била простосмъртна. Така след смъртта й, Арого бил много нещастен и в мъката си не можел да спре да плаче. Когато сълзите му изсъхнали, се били образували Шоколадовите хълмове.

  Третата легенда е за град, който бил тероризиран от огромен бивол, който изяждал посевите им. Накрая хората решили да съберат всичката си развалена храна и да я оставят на видно за бивола място. Така той я изял, но го заболял стомахът и след като се изходил, от камарите изпражнения се образували хълмовете.

  Последната легенда разказва за лакомия гигант Дано, който ядял всичко по пътя си. Един ден той видял красива жена на име Енг, но за да и направи впечатление трябвало да отслабне. Затова изхвърлил всичко, което бил изял и от камарите изпражнения се образували хълмовете.

  Загадъчните дупки по Сарисаринама

  Сарисаринама се намира между Амазонка и Гран Сабана в южна Венецуела и е една от най-изолираните планини в цяла Латинска Америка. Сарисаринама винаги удивлява хората със загадъчните дупки по повърхността си. Те представляват идеално кръгли скални депресии, които достигат до 350 метра дълбочина и 350 метра в диаметър. И до ден-днешен биолози и геолози не могат да си обяснят тези дупки.

  Каменната гора
  Снимка: GlobeTrotter 2000

  Това са забележителни карстови образувания в провинцията Юнан, Китай. Високите скали се издигат от земята, подобно на сталагмити и приличат на каменни дървета, откъдето идва и илюзията за каменна гора.

  Галерия

                 

  Източник: uphaa.com

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link