ное. 17, 2009
18852 Views

Още 7 невероятни природни феномена

Автор:
Депресия в земята
Снимка: Reuters/Scanpix

Снимка: Reuters/Scanpix

Това е един от най-страшните природни феномени. С времето водата подкопава почвата под повърхността и земята се свлича рязко. Някои от дупките са дело на природата, но други са резултат от човешка намеса. Отклоняването на водите може да образува празни пространства, а спуканите тръби еродират иначе стабилната почва. Понякога дълбоки стотици метри, тези дупки поглъщат улици, тротоари и цели сгради.

Каещите се
Снимка: RedTeam

Снимка: RedTeam

Това са изключителни естествени, ледени шипове, кръстени на монаси от Ню Мексико понеже приличат на шапките, които носят. Срещат се изключително рядко на големи височини, достигат височина над 2 метра и образуват огромни полета. Формират се при специфично топене на ледовете и шиповете всъщност забавят топенето, тъй като хвърлят сянка, а между тях студеният вятър охлажда планината.

Лещовидни облаци
Снимка: Perry McKenzie Jr

Снимка: Perry McKenzie Jr

Това са масивни облаци със силни течения, които могат да издигнат безмоторен летец на голяма височина. Тези облаци често се бъркат за НЛО заради формата си. Образуват се, когато вятърът набира скорост около голям обект, например планина.

Снимка: Ed Book

Снимка: Ed Book

Светлинни стълбове
Снимка: Lake Effect

Снимка: Lake Effect

Това са стълбове светлина в небето, които сякаш идват от никъде. Този феномен се наблюдава, когато светлината се отразява право нагоре от ледените кристали. Въпреки че изглеждат като солидни лъчове светлина, ефектът  се дължи на вашата гледна точка.

Лъжливо слънце

5phn

Също като при светлинните стълбове, лъжливото слънце се дължи на светлината, която преминава през ледените кристали. Различната форма и посока на кристалите могат да повлияят както на дължината на опашката, така и на цветовете на лъжливото слънце. Различни климатични условия на други планети в слънчевата система създават ореоли с по четири лъжливи слънца. Явлението се е наблюдавало още от древни времена и е описано от египтяни и гърци.

5,1phn

Огнени вихрушки
Снимка: holdenmaine.com

Снимка: holdenmaine.com

Огнените вихрушки (наричани още огнени дяволи) се появяват в или около бушуващи пожари, когато е на лице точната комбинация от климатични условия. Феноменът може да се наблюдава и при други природни бедствия, като земетресения или гръмотевични бури. Могат да бъдат изключително опасни и причиняват разрушения и смърт на голям радиус. Огнените вихрушки достигат до 1600 метра в небето, вятърът в тях се движи с над 160км/ч и продължават по 20 минути.

Снимка: pixdaus.com

Снимка: pixdaus.com

Оранжева луна
Снимка: Candice (Bessie Smith)

Снимка: Candice (Bessie Smith)

Това е феномен, който много хора са виждали – красива оранжева луна, висяща ниско в небето. Но каква е причината за това? Когато луната е ниско на хоризонта, светлината, която се отразява в нея трябва да премине през по-голяма част от атмосферата ни, която пропуска само жълтото, оранжевото и червеното.

Източник: webecoist.com

loading...
Категория:
Земя
loading...

Comments to Още 7 невероятни природни феномена

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *