Още

  Още 7 невероятни природни феномена

  Депресия в земята
  Снимка: Reuters/Scanpix
  Снимка: Reuters/Scanpix

  Това е един от най-страшните природни феномени. С времето водата подкопава почвата под повърхността и земята се свлича рязко. Някои от дупките са дело на природата, но други са резултат от човешка намеса. Отклоняването на водите може да образува празни пространства, а спуканите тръби еродират иначе стабилната почва. Понякога дълбоки стотици метри, тези дупки поглъщат улици, тротоари и цели сгради.

  Каещите се
  Снимка: RedTeam
  Снимка: RedTeam

  Това са изключителни естествени, ледени шипове, кръстени на монаси от Ню Мексико понеже приличат на шапките, които носят. Срещат се изключително рядко на големи височини, достигат височина над 2 метра и образуват огромни полета. Формират се при специфично топене на ледовете и шиповете всъщност забавят топенето, тъй като хвърлят сянка, а между тях студеният вятър охлажда планината.

  Лещовидни облаци
  Снимка: Perry McKenzie Jr
  Снимка: Perry McKenzie Jr

  Това са масивни облаци със силни течения, които могат да издигнат безмоторен летец на голяма височина. Тези облаци често се бъркат за НЛО заради формата си. Образуват се, когато вятърът набира скорост около голям обект, например планина.

  Снимка: Ed Book
  Снимка: Ed Book
  Светлинни стълбове
  Снимка: Lake Effect
  Снимка: Lake Effect

  Това са стълбове светлина в небето, които сякаш идват от никъде. Този феномен се наблюдава, когато светлината се отразява право нагоре от ледените кристали. Въпреки че изглеждат като солидни лъчове светлина, ефектът  се дължи на вашата гледна точка.

  Лъжливо слънце

  5phn

  Също като при светлинните стълбове, лъжливото слънце се дължи на светлината, която преминава през ледените кристали. Различната форма и посока на кристалите могат да повлияят както на дължината на опашката, така и на цветовете на лъжливото слънце. Различни климатични условия на други планети в слънчевата система създават ореоли с по четири лъжливи слънца. Явлението се е наблюдавало още от древни времена и е описано от египтяни и гърци.

  5,1phn

  Огнени вихрушки
  Снимка: holdenmaine.com
  Снимка: holdenmaine.com

  Огнените вихрушки (наричани още огнени дяволи) се появяват в или около бушуващи пожари, когато е на лице точната комбинация от климатични условия. Феноменът може да се наблюдава и при други природни бедствия, като земетресения или гръмотевични бури. Могат да бъдат изключително опасни и причиняват разрушения и смърт на голям радиус. Огнените вихрушки достигат до 1600 метра в небето, вятърът в тях се движи с над 160км/ч и продължават по 20 минути.

  Снимка: pixdaus.com
  Снимка: pixdaus.com
  Оранжева луна
  Снимка: Candice (Bessie Smith)
  Снимка: Candice (Bessie Smith)

  Това е феномен, който много хора са виждали – красива оранжева луна, висяща ниско в небето. Но каква е причината за това? Когато луната е ниско на хоризонта, светлината, която се отразява в нея трябва да премине през по-голяма част от атмосферата ни, която пропуска само жълтото, оранжевото и червеното.

  Източник: webecoist.com

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link