Още

  Още екстремни ситуации, в които да отрежеш крайник значи да оцелееш

  Подбрали сме още невероятни случаи, в които човек е трябвало да ампутира част от тялото си, за да оцелее. Има моменти, в които колкото и болезнено и да е, хората избират да го направят, за да оцелеят.

   

  Ал Хил. 11 часа в плен на дървото

  През 2007 г. професионалният 69-годишен дървосекач Ал Хил от Калифорния допуснал грешка в работата и веднага платил за нея. Поради неправилно изчислена траектория, отрязаното дърво паднало не по план и затиснало мъжа. Ал не можел да се освободи – многотонният дънер буквално размазал крака му на земята, а всички работни инструменти били прекалено далеч.

  След като прекарал 11 мъчителни часа, осъзнал, че няма да може да дочака помощ. Хил решил да отреже крака си под коляното, за да може да се освободи. Разполагал само с джобен нож, но нямало за къде да бърза и възрастният дървосекач въпреки всичко се справил със задачата. След като се освободил, Ал успял да се добере до относително открито място и започнал да вика за помощ. Съсед, който минавал наблизо, чул писъците и извикал полиция, която откарала Хил в болницата.

  Джен Янлянг. Оцелейте въпреки лекарите

  Джен Янлянг, жител на Китай, работил през целия си живот в производството и след като събрал малко пари, решил да започне да се занимава със земеделие. Но по пътя към мечтата си мъжът се сблъскал със сериозен проблем – бил диагностициран с артериална тромбоза. Джен усърдно ходел на всички процедури и купувал необходимите лекарства, но въпреки това лекарите му предложили избор – ампутация на крака или ранна смърт.

  Цената на операцията била 48 хиляди долара, а бюджетът на Янлянг бил на изчерпване поради дългото и неуспешно лечение. Затова лекарите изписали фермера от болницата, давайки му само 3 месеца живот. Състоянието на крайника се влошавало всеки ден и скоро започнала гангрена. Джен не се предавал и решил сам да ампутира крака си и по този начин да се спаси.

  На 14 април 2012 г. мъжът решил да се заеме с интервенцията. Той захапал парче дърво със зъби и започнал операцията без упойка, използвайки нож за плодове и ножовка като хирургически инструменти. По-късно Джен казва, че му отнело около 20 минути да среже костта и че това били най-дългите минути в живота му. В резултат на операцията смелият китаец загубил не само крака си, но и предните си зъби, които счупил, докато стискал дървото.

  Рамлан. Жертвата на стихиите

  Следващият ни герой е една от многото жертви на земетресението, което удари Индонезия през септември 2009 г. 18-годишният Рамлан и неговият познат, 53-годишният Еман, работили на една от строителните площадки в град Паданг, която пострадала най-много от бедствието. От цялата бригада нямал късмет само Рамлан, чийто крак бил заклещен от срутена бетонна греда.

  Опасявайки се, че очакваните вторични трусове ще го погребат под строителните конструкции, Рамлан започнал да сече крака си с мотика. Но инструментът се оказал малко полезен за подобна операция и младежът трябвало да разчита на мобилния си телефон. След няколко опита Рамлан успял да се свърже с приятеля си Еман, който му донесъл ножовка, за да продължи ампутацията.

  По времето, когато инструментът стигнал до ръцете на младежа, той вече не можел да прави нищо и самият Еман трябвало да отреже крайника. След като освободил приятеля си, той набързо превързал раната и откарал ранения в болницата. Лекарите трябвало да извършат друга операция, но Рамлан бил спасен.

  Дъглас Гуудейл. Сам в бурен океан

  Жителят на Мейн Дъглас Гуудейл е прекарал целия си живот в ловене на омари в Атлантическия океан. Мъжът трябвало често да излиза в океана, за да лови риба сам. През 2002 г. рибарят направил последното си самостоятелно излизане в океана за риба, който почти му коствал живота.

  По време на лова започнала буря и Дъг, бързайки да спаси съоръженията, се озовал в зоната на действие на лебедката. Мощният механизъм издърпал ръката на рибаря в блока и поривът на бурния вятър изхвърлил Гуудейл, притиснат от лебедка, зад борда. Мъжът казал, че като се опитвал да се задържи над водата и кървял, той мислел само за това как семейството му ще живее без него.

  С невероятни усилия Дъг успял да се върне на палубата на малкия си кораб, но раздробената му ръка останала в механизма. Бурята продължила и шансът да отиде на дъното с лодката нараствал с всяка минута. За да не лиши семейството си от прехрана, мъжът решил да пожертва ръката си. Дъг направил ампутацията с малък риболовен нож в много трудни условия – люлеел се заедно с палубата и се потапял от време на време във вълните, блъскащи се в ниския борд.

  След приключване на операцията, риболовецът на омари успял да докара кораба си до пристанището, където му била оказана помощ. След този инцидент Дъг не се отказал от бизнеса си, но сега се нуждаел от помощник на борда. Съпругата му Беки, която бързо усвоила всички трикове на занаята, сега му била партньор.

  Сампсън Паркър. Чудното спасение

  Спасението на Сампсън Паркър, фермер от Южна Каролина, не е нищо друго освен чудо. Мъжът го грозила смъртна опасност неведнъж, която той, макар и със сериозни загуби, успял да избегне. Един летен ден през 2007 г. фермерът работел с комбайн. Решавайки да отстрани малък проблем, Сампсън пъхнал ръка в работещата машина, както бил правил и друг път.

  Но онзи ден нещо се объркало и механизмът затиснал ръката на мъжа. Освен това устройството, блокирано от чужд предмет, се е запалило заради претоварване. Паркър можел само да гадае какво ще го убие първо – болезнения шок, загубата на кръв или пожара. Но мъжът решил да не се предава и с цената на всичко  да се измъкне от битката с машината като победител.

  На разположение Сампсън имал само малък нож с 8-сантиметрово острие, но именно с него фермерът успял да отреже ръката си. В края на операцията, от болката и жегата, Паркър започва да губи съзнание, което означавало сигурна смърт в неговия случай. Но тогава се намесила случайността – съседът на фермера, пожарникарят Дъг Спинкс, видял дима от горящия комбайн. Имайки опит в подобна ситуация, мъжът  извадил Паркър от горящата машина, повикал 911 и докато спасителите пътували, оказал първа помощ.

  Автор: Десислава Михалева

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови