Още

  Мексиканските пирамиди

  Когато говорим за пирамиди, мислим, естествено, за прочутите древни египетски строежи. Но пирамиди има и по други места на Земята. Най-известните от тях са в Мексико.

  Ел Тахин. Град Ел Тахин (Тахин – „Град на гръмотевиците“ в превод от езика на племето тотонаки) се появил преди идването на Колумб. Намира се на брега на Мексиканския залив. В продължение на много векове местните жители издигат многоетажни пирамиди, идоли, тотеми и статуи на различни божества. Градът достига най-голямото си развитие през IX-XII в. Центърът бил украсен с дворцов и храмов комплекс, чиито сгради са издигнати в периода VІІ-Х в. Тахин бил местният бог на гръмотевиците. Нему е посветена пирамидата „Ел Тахин“ на седем етажа. Височината й е 25 метра. Изградена е на квадратни ниши, върху чиито релефи са изобразени змии. Общо нишите са 365. Има и стълбище с 364 стъпала, украсено с мозайки.

  Тула. Тула е столицата на древните толтеки – представители на една от предколумбовите култури в Централна Америка. Намира се на 65 километра от Мексико Сити. Пирамидата „Утринна звезда“ е най-популярният паметник от онази епоха. Твърде впечатляващи в нея са каменните статуи на воини. Близо до входа има скулптури на змии.

  Теотиуакан.

  Изглед отляво на пирамидата на Слънцето. Уикипедия

  На 50 километра от столицата на Мексико се намира Теотиуакан. Пирамидите в този град са най-известните забележителности на древните племена, населявали страната. Често ги определят като строежи на ацтеките – но това не е така. Ацтеките влизат в града едва през ХV век и дават името му, с което останал във вековете. Първите хора обаче се заселват в Теотиуакан още през V в. пр. Хр. Векове по-късно градът става най-големият на континента. Слънчевата и Лунната пирамиди са отлични примери за древната архитектура на тези племена. Слънчевата пирамида, висока почти 65 метра, е построена от глина и пръст, облицовани с камък. Лунната пирамида е нейно умалено копие.

  Чолула. Древни племена основали град Чолула, а днес на негово място археолозите откриха пирамида от периода на толтеките – Тлачиуалтепетъл. Това е и най-голямата пирамида на територията на Мексико. Тя има страна на основата с дължина 440 метра, височината й е 77 метра. Построена е от тухли, покрити с глина. През ХХ век археолозите успели да възстановят една от страните на пирамидата, открили и тунелите под нея, в които сега се провеждат екскурзии.

  Монте Албан. Монте Албан е голямо предколумбово селище в мексиканския щат Оахака. Градът е разположен в близост до планинска верига. Основан е през ІV в. пр. Хр. На върха на близкия хълм са разположени стъпаловидни пирамиди. Днес там може да се видят останките от древни дворци и стълбища. Стените на тези паметници на древната мексиканска архитектура били украсени с мозайки. Основната пирамида на самия връх на хълма  е посветена на бога на дъжда и гръмотевиците Косихо-питао.

  Паленке.

  Паленке. Уикипедия

  Племената на маите основават през 100 г. пр. Хр. град Лакам-ха (Паленке е име, дадено му испанците). Сега това са обширни развалини от тази цивилизация. Градът се свлякъл под земята поради прекомерни валежи. През 1746 г. испанците открили тук над хиляда архитектурни паметници на маите. Сред тях са дворецът върху 10-метрова платформа, Храмът на листовидния кръст, Храмът на Слънцето, Храмът на Кръста и Храмът на надписите.

  Комалкалко. Това е друг град на маите. Там се намира най-западният храм на тази популярна цивилизация. Построен е от печени тухли. Най-известните сгради на маите в този град са северният площад, пирамидите на „големия акропол“ и „източния акропол“.

  Калакмул. В мексиканския щат Кампече се намира величественият град на маите Калакмул. Разцветът му бил в периода III-VIII в. С течение на времето обаче цивилизацията западнала и градът загубил своята мощ, оставяйки много паметници зад себе си. През 1931 г. американските археолози откриват над 100 големи сгради на маите на мястото на Калакмул. Общо са разкопани около 5 хиляди строежа. Сред тях са две пирамиди с височина съответно 140 и 45 метра.

  Ецна. На север от Кампече се намира Ецна – паметник на културата на маите. Този град е заселен от тях през V век пр. Хр. В „златния“ му период между 600 и 900 г. местните племена изграждат големи паметници, сред които и храмове с пирамидална основа. В края на ХV век коренното население напуска Ецна. По-късно градът става част от държавата Калакмул. Бил открит от археолозите едва в началото на ХХ век.

  Ушмал. През VІІІ век маите основават град Ушмал. В началото на Х век градът бил на върха на своята мощ и това оказало положителен ефект върху архитектурата му. Пирамидата на Магьосника е най-високият паметник в Ушмал. Строена е от VІ до Х век и има височина 35 метра. Към X-XI в. земите на Ушмал попадат под влиянието на толтеките и в крайна сметка градът е изоставен.

  Чичен Ица.

  Пирамидата Кукулкан (Ел Кастило) в Чичен Ица. Уикипедия

  Това бил главният град на маите, културният и политически център на тяхната цивилизацията. Основан е около 455 г. В началото там процъфтява култура, строят се много сгради. Въпреки това, през Х век той бива завладян от враждебните толтеки и започва нов период в развитието му. Главният паметник от разцвета на Чичен Ица е пирамидата „Ел Кастило“, която има квадратна основа, девет стъпала и стълбища, украсени със змийски глави. На самия връх на пирамидата се намира храм с езически идоли.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link