Още

  От стажант до директор – истории на успеха

  Повечето хора започват работа като най-обикновени служители и дори стажанти, като след години упорит труд и отдаденост се надяват на поне малко признание, било то увеличаване на заплатата или изкачване във фирмената йерархия. Макар и в България рядко да бъдем справедливо възнаграждавани в работата си, оказва се, че по света има не малко примери за изграждане на мечтаната кариера буквално от нулата.

  Роджър Гуудел – комисионер на NFL

  Днес, ако знаете кой е Роджър Гуудел, значи го свързвате със спорта и по-точно с  Националната футболна лига на Америка. Преди 30 години обаче той е трябвало доста да се потруди, за да започне работа като стажант. След като получава отказ от почти всеки отбор в лигата, младият Гуудел кандидатствал за самата лига. Получава писмен отговор от Дон Уейз, че няма вакантни места, но писмото завършвало с изречението „Но, ако някой път си наблизо, може да се отбиеш да поговорим.” Макар че бил на няколко часа от там, Роджър вдигнал телефона и заявил, че е в района и на следващия ден ще се отбие.

  Той шофирал 7 часа през нощта, за да стигне до главния офис на NFL, където го наели, защото изглеждал като добър човек. Сигурно и до ден-днешен е благодарен, че е имал този късмет, защото днес е на най-висшата позиция в лигата.

  Урсула Бърнс – главен изпълнителен директор на Xerox

  През 2009г. Урсула Бърнс се превръща в първата чернокожа жена, която оглавява една от 500-те най-големи компании в света. Началото на кариерата й започнало през 1980г, когато била само на 22 и карала летния си стаж в Xerox.

  След края на стажа си в технологичния гигант, Бърнс била наета на пълен работен ден. В един момент замалко щяла да напусне, за да преследва по-добра позиция в Dell, но Веднон Джордан от борда на директорите лично й се обадила и я помолила да остане, за да подсили доверието на работниците и клиентите на компанията.

  Джордж Ху – директор по операциите в Salesforce.com

  Преди десетина години той завършва Станфорд и се записва като стажант в Salesforce.com. Била му поверена задачата да проучва нови пазари за компанията и в процеса на това той открил, че ненужно се харчат милиони долари всеки месец за директни пощенски кампании, които накрая водели до 14 продажби за 6 месеца.

  След това Ху започнал бързо да се издига по стълбата на кариерата и миналата година CNN го обявиха за един от 20-те най-високо платени хора под 40-годишна възраст, а малко след това е назначен за директор по операциите.

  Даниел Хез – бивш ръководител на AT&T Wireless

  Даниел Хез не позволил на дребен проблем като изискване за колеж да му попречи на стажа в AT&T. Като студент той бил решен да получи работа в компанията, но се оказало, че се приемали само стажанти, които учат в Харвард, защото там били рекламирали. Тогава Хез помолил сестра си, която живеела близо до Харвард, да потърси дали има разлепени обяви. Тя успяла да открие нужната информация и той кандидатствал.

  Когато от AT&T получили документите му, те му се обадили, за да разберат как студент от Корнел е успял да кандидатства по обява за стажанти, предназначена за Харвард. Когато Хез обяснил ситуацията, отсреща му казали, че искат да се срещнат с него и в крайна сметка го наели. През 1997г. Даниел Хез оглавява AT&T Wireless – компания със 70 000 работника и годишни приходи от над 30 милиарда долара. Днес той е главен изпълнителен директор на Sprint – също толкова голяма телекомуникационна компания.

  Роб Кавало – председател на Warner Bros Records

  През 1987г. Кавало се урежда с хубав стаж в Warner Bros. Records, където работел с Black Sabbath. След успешния си стаж, той успява да си изгради име в музикалната индустрия, след като продуцира албума Dookie на Green Day. Няколко години прекарва като старши вице президент, след което напуска компанията и отива да работи с Фил Колинс, за да му помогне да спечели Грами, Оскар и Златен глобус за „You’ll Be in My Heart” от Тарзан.

  През 2002г. Обаче се връща в Warner и то не къде да е, а на стола на главния изпълнителен директор. Интересното е, че Том Уейли, човекът на същата позиция преди него, също е започнал от нулата – като пощальон.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link