юли 31, 2012
38167 Views

10 мита за човешкия мозък

Автор:

Мозъкът е един от най-невероятните органи в човешкото тяло. Той контролира нервната система, позволява ни да вървим, да говорим, да дишаме и да мислим. Мозъкът е и много сложен – състои се от над 100 милиарда неврона.

Толкова много неща се случват едновременно в него, че има няколко различни области от медицината и науката, които са се посветили на изучаването му. Неврологията цели третирането на психологическите заболявания, психологията изучава поведението и мисловните процеси, а психиатрията изучава психичните разстройства и техните причини.

Тези науки съществуват от древни времена и човек би си помислил, че досега трябва да сме научили почти всичко за мозъка. Това обаче съвсем не е така. След хиляди години изучаване, този така уникален и важен орган все още е забулен в мистерия. И понеже той е толкова сложен, хората опростяват информацията за него, така че тя да е по-разбираема.

Това от своя страна е довело до много митове за мозъка. Повечето от тях не са напълно грешни, но знанията ни са непълни. Нека да разгледам десетте най-популярни митове за мозъка, които много хора досега са смятали за чиста истина.

Мозъкът е сив

Питали ли сте се какъв цвят е мозъка ви? Малко вероятно, освен ако не работите в сферата на медицината. В телата си имаме всички цветове от дъгата под формата на кръв, тъкани, кости и други течности. Сигурно обаче сте виждали запазени мозъци в буркани  по телевизията или час по биология. Те в действителност са сиви или дори с жълт оттенък. Все още живият мозък обаче, не е просто сив – той е още бял, черен и червен.

10 мита за човешкия мозък

Също като много от митовете тук, и в този има частица истина. Понякога за целият мозък се говори като за сиво вещество. То наистина съставя голяма част от мисловния орган, но мозъкът се състои от различни по вид клетки, като например невроните. Освен сиво вещество, той е съставен още от бяло вещество, което съставлява аксоните на невроните.

Споменахме и черния цвят. В мозъка той пък е черното вещество, което е съставено от допаминергични неврони. Черният цвят се дължи на специализиран вид от същия пигмент, който оцветява кожата и косата ви. И накрая имаме червено – то разбира се представлява множеството кръвоносни съдове, които захранват мозъка с кръв.

Защо тогава хората са останали с грешната представа, че човешкият мозък е сив? Поради простата причина, че органите се съхраняват в различни консервиращи химикали, като например формалдехид. Те са тези, които обезцветяват тъканите.

loading...

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Етикети:
· ·
Категория:
Избрани · Човекът
loading...

Comments to 10 мита за човешкия мозък

 • “Можеш да се учиш чрез подсъзнателни съобщения” – да, можеш – прочетете за Сугестологията, създадена от покойния Георги Лозанов.

  “Психологията изучава поведението и мисловните процеси” – две школи от младата западна наука Психология наблягат предимно на изучаването на поведението и мисловните процеси. Просто масово се пропагандират идеите им и затова са превзели отвътре науката. Все пак обслужват материалистични интереси.
  Психологията преди всичко се занимава с невидимото… душата, съзнанието, сънищата, чувствено-емоционалния и интелектуалния живот, несъзнаваното…

  Nosce te ipsum август 4, 2012 00:55 Отговор
 • ние ползваме само материалната част от мозъка като клетки и т.н..но останалите 90 процента са свързани със подсъзнание, способности, много силен ум…говори се, че Айнщайн е използвал 22 процента от мозъка си…оттам си правете изводи

  Ивв октомври 5, 2012 04:59 Отговор
  • Хаха. Аман от прости хора.

   Ристу октомври 16, 2012 02:32 Отговор
 • “Джудас Прийст” междудругото. 🙂

  Marinella октомври 20, 2014 22:47 Отговор
 • Всъщност това за 10-те процента не е изобщо мит! Нещата са обаче доста по-сложни – първо, човек има обикновено между 80-100 до към 400 милиарда неврона. Второ човек ползва за съзнателните дейности около 16-17% от тях, останалите отиват за несъзнателни дейности като дишане, регулиране на температурата и т.н. Та от тези 16-17 процента и по-скоро от сигналите, протичащи между тях, само една малка част са реално осъзнати и контролирани, което прави общия процент доста по-малък от 10%. Предполага се, че всичко това не е случайно, тъй като ако осъзнато човек можеше да ползва временно пълния капацитет на мозъка си, то биха се изключили дадени поддържащи процеси в тялото. Но фактите са такива, тъй че това изобщо не е мит!

  Max октомври 22, 2014 13:37 Отговор
 • Използваме 10% от УМСТВЕНИЯ си капацитет, не от физическия капацитет на мозъка. Ако това не е вярно – на какво се дължи разликата в коефициента на интелигентност между хората с най-нисък такъв и тези с най-висок?

  Лора октомври 23, 2014 08:41 Отговор

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup

Menu