Още

  Откриха огромен коралов риф в река Амазонка

  Учени откриха огромна система от коралови рифове под мътните води на река Амазонка.

  Мрежата от коралови рифове, дълга около 1000км и дом на скрита екосистема от чудати създания, е открита в устието на реката, където тя се влива в Атлантическия океан.

  Амазонка е най-голямата река в света и побира 20% от сладката вода на Земята. Освен това в нея живеят всякакви странни и дори още недокументирани животни.

  Откриха огромен коралов риф в река Амазонка

  Патрисия Ягер, морски биолог от Университета в Джорджия и нейните колеги първоначално отплавали на експедиция с цел да изследват видовете в устието на Амазонка.

  Но един от членовете на екипа, биолога Родриго Моура, бил чел научен труд от 70-те години, в който се споменавало за риф в континенталния шелф, затова поискал да се опитат да го открият.

  Така екипът тръгнал на лов за загадъчния риф. Най-трудното било да открият точното място, на което са били предишните изследователи. През 70-те не са използвали GPS координати, затова учените използвали звукови вълни, за да сканират речното дъно. След това взели проби, за да потвърдят наличието на рифа.

  Оказало се, че рифът е дом на палитра от живот, скрита от мътните води на повърхността.

  Откриха огромен коралов риф в река Амазонка

  „Открихме най-невероятните и цветни животни, които съм виждала досега.“ – споделя Ягер.

  През 2014г екипът се завръща на мястото, за да опише местните видове и характеристиките на рифа.

  Невероятната рифова система обаче е застрашена от изчезване още от момента на своето откриване. Оказва се, че има планирано сондиране за петрол точно над рифа, а окисляването на океана и глобалното затопляне са заплаха за всички рифове в световния океан.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link