Още

  Откриха потънал кораб със съкровище на стойност $17 милиарда

  Потънал кораб със съкровище на стойност $17 милиарда е открит край карибското крайбрежие на Колумбия повече от 300 години след като е потопен от британска ескадра.

  Търсенето на галеона Сан Хосе е затруднявало изследователите десетилетия наред. Колумбийското правителство обаче обяви официално откритието, потвърждавайки името му отвъд всякакво съмнение.

  Макар точното местоположение на кораба да остава държавна тайна, властите са заявили, че откритието е направено в близост до карибското крайбрежие, недалеч от Картахена, където Сан Хосе е бил нападнат на 8 юни 1708г. Предишни опити за откриване на галеона също са били съсредоточени в региона, но правителството твърди, че той е бил открит на място, където не е бил търсен допреди.

  Откриха потънал кораб със съкровище на стойност $17 милиарда

  Тази подробност може да е много важна за съдебната битка, която се води за установяване на собственост над потъналия кораб и неговото съдържание. В началото на 80-те години американската компания Sea Search Armada получава 35% от богатството на Сан Хосе, след като предоставя информация в помощ за локализирането на съда. Колумбийското правителство обаче по-късно приема закон, с който получава 100% собственост над галеона. Така се започва продължителна съдебна битка в САЩ и Колумбия.

  Използвайки специална сонарна техника, както и подробни анализи на карти и метеорологична информация, екипът на SSA е успял да засече множество белези, сочещи към местоположението на кораба. По-късно това е потвърдено, след като автономна подводница прави снимки на Сан Хосе, разкривайки бронзовите оръдия на кораба. Намерени са и част от съкровището, състоящо се от 11 милиона златни монети.

  colombia

  Отплавал през 1696г, на борда на Сан Хосе е имало 500 души. През 1708г е част от конвой, пътуващ от Портобело до Картахена, който попада в засада от британски ескадра и е потопен при опит за плячкосване. Докато историческите документи говорят, че корабът е бил взривен обаче, колумбийското правителство твърди, че откритието на останки рисува различна версия на събитията. „Прекалено рано е да стигаме до заключения, но доказателствата досега подсказват, че корабът не е бил взривен, както пише в историческите записки.“ – пише в доклада.

  Откриването на останките е само първата стъпка. Може да минат няколко години, докато Сан Хосе и съкровището му бъдат изкарани от водата.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link