Още

  Първата операция за премахване на тумор на яйчниците била извършена без упойка

  Ефраим Мкдоуел е американски лекар. Той е първият човек, който успешно премахва тумор на яйчниците и е наричан „бащата на овариектомията“, както и един от основоположниците на коремната хирургия.

  На 13.12.1809 година Мкдоуел е повикан да прегледа Джейн Тод Кроуфорд в Кентъки – на 97 километра от Данвил, където той живеел. Лекарят на г-жа Кроуфорд смятал, че тя е бременна и има проблеми, свързани с бременността. Мкдоуел обаче диагностицирал жената с тумор на яйчниците. Кроуфорд помолила доктор Мкдоуел да я предпази от бавна и мъчителна смърт. Той обяснил на госпожата ситуацията и я уверил, че досега подобна операция не е била правена никога. Освен това добавил, че най-добрите хирурзи в света смятат, че извършването на такава процедура е невъзможно. Кроуфорд отговорила, че разбира думите на лекаря, но желае въпреки всичко да й бъде извършена операция. Тогава д-р Мкдоуел отвърнал, че ще премахне тумора, но тя трябва да отиде до дома му в Данвил, защото това било единственото място, на което той би извършил операцията. Кроуфорд се съгласила и пропътувала 97-те километра до там на кон.

  Д-р Ефраим Мкдоуел

  На 25.12.1809 година всичко започва. Операцията е извършена без анестезия и антисептика – тъй като нито едно от тези понятия не е било познато на медиците тогава. Единственото, което било дадено на Кроуфорд, е малко опиум. Туморът, който Мкдоуел премахнал, тежал 10.2 килограма. Цялата процедура продължила 25 минути. През цялото време Кроуфорд пеела църковни песни и повтаряла псалми.

  В крайна сметка Кроуфорд се възстановява напълно и без никакви проблеми. Тя се прибира в дома си 25 дни след процедурата и живее още 32 години. Това е първата успешна операция по премахване на тумор на яйчниците в света.

  Джейн Кроуфорд

  По-късно д-р Мкдоуел споделя за случая в една от биографиите си:

  „Как стана така, че имах толкова късмет с пациентите си? Не знам, тъй като от цялата информация, която имам, не съм чувал за човек, който да е оцелял след подобна операция. Мога само да вярвам, че Божията благословия е помогнала.“

  Д-р Мкдоуел не публикува описание на процедурата до 1817 година, след като вече е извършил още 2 такива операции. То се превръща в сензация в медицинския свят, но и бива силно критикувано от много хора. В последствие Мкдоуел извършва още 8 операции по премахване на тумор на яйчниците.

  За съжаление, д-р Мкдоуел умира през 1830 година след възпаление на апендикса. Тогава той е на 58 години.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link