Още

  Пещерите Елора

  Пещерите Елора са внушителен комплекс от будистки, индуистки и джайнистки пещерни храмове, построени между 6-ти и 10-ти век близо до индийското село Елора. Елора е част от Световното културно и историческо наследство и е най-посещаваното място в Махаращра.

  Снимка: Dr.p.K.Roy

  Пещерите в Елора са издълбани по вертикалния склон на планина Чаранандри. Работата по тях е започнала през 550г., по същото време, когато пещерите Ажанта са изоставени. Построени са по време когато будизмът е залязвал в Индия, а индуизмът се е затвърдявал. Тогава Брахманите са били изключително силно движение под патронажа на царете Чалукия и Ращракута, които са ръководели дейността в Елора.

  Снимка: Peter Akkermans Fotoakkerman

  Работата по пещерите спира през 10-ти век, когато местните управници преминават от шайвизъм (индуизъм, посветен на Шива) на джайнизъм. Структури от три различни религии служат като нагледен пример за свободата на религията в Индия. Това е една от причините пещерите Елора да са защитени от ЮНЕСКО през 1983г.

  Пещерите са издълбани във вулканична базалтова скала, образувана от горещата лава, която се е стичала по склоновете и е сформирала скални тераси.  Пещерният комплекс се състои от 34 пещери – 12 са будистки, 17 индуистки и 5 джайнистки. Те са номерирани хронологически.

  Будистки пещери

  Те са най-ранните пещери, датиращи от периода 500г. – 750г. Всички, освен пещера 10, са манастири, които са се използвали за учения, медитация, ритуали и живеене.

  Пещера 1 е обикновен манастир с осем малки монашески клетки и много малко украса.

  Снимка: elloracaves.org

  Пещера 2 е доста по-внушителна. Голямата главна зала е поддържана от 12 квадратни колони и е обградена от скулптури на Буда. На входа към светилището пък има Падпамани, държащ лотос, както и Майтрея – Бъдещият Буда. В светилището можете да видите Буда, седнал в лъвски трон.

  Снимка: elloracaves.org

  Пещери 3 и 4 приличат много на пещера 2, но са по-малко запазени.

  Снимка: elloracaves.org

  Пещера 5 е кръстена Махарада, защото е използвана от местните махари като подслон по време на дъждовния период в Индия. В центъра се намира дълга 36 метра зала, която вероятно е използвана за трапезария. За това сочат и двете редици каменни пейки. Статуята на Буда в светилището стои на столче и с дясната ръка докосва земята.

  Снимка: elloracaves.org

  В пещера 6 се намират две от най-хубави скулптури в Елора. В лявата страна е богинята Тара, а срещу нея е Махамаури, будистката богиня на ученето, под която стои ученик, седнал на бюрото си.

  Снимка: elloracaves.org

  Пещера 10 е наречена Дървената пещера, защото камъкът по тавана имитира дървени греди. В дъното на пещерата статуя на Буда седи върху трон срещу голяма каменна ступа.

  Пещера 11 е известна като Двуетажната пещера, макар че през 1876г. е открито и подземие, което прави етажите общо три. В пещерата има както статуя на Буда, така и изображения на Дурга и Ганеш, което показва, че е била превърната в индуистки храм след като е изоставена от будистите.

  Снимка: elloracaves.org

  Пещера 12 е Триетажната пещера. Стените в светилището са украсени с пет големи статуи бодхисатви и седем статуи на Буда, представляващи всяко от предишните му превъплъщения.

  Снимка: elloracaves.org
  Индуистки пещери

  Създадени по време, когато индуизмът е процъфтявал, индуистките пещери представят напълно различен стил и визия от будистките. Индуистките храмове са издълбавани от горе надолу и са били нужни няколко поколения, за да бъдат планирани и завършени.

  В Елора има общо 17 индуистки пещери, датиращи от периода 600г. – 870г. Те са разположени около известният храм Кайласа. По стените на пещерите са изобразени събития от индуистките ръкописи.

  Пещера 14 е била будистки манастир. Дългите стени са украсени с разкошни фризове, а входът към светилището се пази от богините на реката Ганга и Ямуна. Вътре пък има седем статуи на богинята на плодовитостта, Сапта Матрикас, държаща бебе в скута си. В дясно на тях е женският образ на Ганеш и богинята на смъртта Кали.

  Снимка: elloracaves.org

  Пещера 15 също е била будистки манастир. Долният етаж не е особено интересен, но на горния са едни от най-хубавите скулптури в Елора. По протежението на дясната стена са изобразени пет от десетте превъплъщения или аватари на Вишну.

  Снимка: elloracaves.org

  В дясно от предверието се вижда Шива, който излиза от символа линга, а неговите съперници Брахма и Вишну му се молят смирено. Най-елегантната скулптура е на лявата стена на залата. Тя показва Шива като Натараджа, Върховният танцьор.

  Снимка: elloracaves.org

  Най-известната индуистка пещера (16) всъщност не е пещера, а изумителен храм, издялан от солидна скала. Той символизира връх Кайлаш, домът на Шива и се нарича храм Кайлаш. Първоначално е бил покрит с дебел слой бял хоросан, от който изглеждал като заснежена планина.

  Снимка: elloracaves.org

  Кайлаш има удивителна архитектура, интересни пространствени ефекти и много скулптури. Самата конструкция е подвиг на човешкия гений – изкопаването на 250 000 тона скала е отнело 100 години и покрива район два пъти по-голям от Партенона в Атина.

  Снимка: Deep blue ocean

  Пещера 21, Рамесвара, се смята за най-старата индуистка пещера в Елора, построена в края на 6-ти век. В нея могат да се видят скулптури на богините на реката, двама пазители на входа и любовни сцени по стените на балкона.

  Снимка: elloracaves.org

  В Пещера 25 е скулптурата на богът на слънцето Сурия, който с колесницата си се отправя към залеза.

  Снимка: elloracaves.org

  На север пътеката се спуска стръмно до водопад, под който се намира пещера 29. Двойки лъвове охраняват трите стълбища, а вътре стените са покрити с големи фризове. От ляво на изхода Шива и Парвати стоят на връх Кайлаш върху Равана, който се опитва да се освободи. От южната страна пък Шива е хванал Парвати за ръката, докато тя се готви да хвърли зар в игра.

  Снимка: elloracaves.org
  Джайнистки пещери

  Тези пещери отразяват характерните за Джайнистите философия и традиции. Те не са много големи, но изображенията в тях са изключително детайлни. В много от джайнистките пещери има красиви рисунки по таваните, части от които все още се виждат.

  Снимка: elloracaves.org

  Най-известната от джайнистките пещери е номер 32, умален вариант на храмът Кайлаш. На горният етаж има различни фризове и лотос на тавана. Два тиртанкари пазят входа към светилището. В дясно от тях е голият Гометесвара, който е изпаднал в дълбока медитация в гората – толкова дълбока, че около краката му са поникнали растения, а змии и скорпиони пълзят по него.

  Снимка: elloracaves.org

  Ако някой ден решите да видите тези монументални храмове и да се възхитите на уникалните религии и тяхното наследство, можете да хванете полет до Мумбай, който струва между 600 и 900 евро, а от там има директен полет до летището в Аурангабат, което е на около 30 километра от Елора. Когато пристигнете, можете да се настаните в хотел Кайлас, който се намира точно срещу пещерите. Стаята за една нощ на човек е $20.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови