Още

  Снимки, които промениха света (16+)

  Атомната бомба Дебелакът
  Снимка: Американска армия

  Снимката с експлозията над Нагасаки е една от най-известните в света. При бомбардировката на 9 Август 1945г. 70 000 души загиват още при взрива, а радиацията погубва още хиляди.

  По онова време новините за ядреното нападение са посрещнати добре в Америка и тази снимка е разпространявана навсякъде. Години по-късно обаче, документални филми и снимки разкриват истинските мащаби на трагедията. От тогава тази снимка служи като напомняне за истинската същност на войната и на това, което е способен човекът.

  Д-р Фриц Клайн в масов гроб в Белзен
  Снимка: Сержант Оукс

  На тази известна снимка д-р Фриц Клайн е застанал в масов гроб в концентрационния лагер Берген-Белзен. Неговата основна задача била да избира кои затворници да бъдат изпратени в газовата камера. Между 1942г и 1944г. транспортни влакове превозвали евреи, роми, хора с недъзи, съветски военнопленници, хомосексуалисти, свидетели на Йехова и други политически и религиозни опоненти. В лагера те били принуждавани да работят по 15 часа, облечени в карирани униформи и дървени обувки. Най-слабите, старите и непокорните били изпращани директно на смърт, а телата им били захвърляни в масови гробове.

  Спорен е въпросът до каква степен светът е знаел за това – снимки и слухове са се носили навсякъде, но са били нужни 3 години преди да бъдат предприети мерки. До тогава вече две трети от евреите в Европа били избити.

  Цивилна съпротива
  Снимка: Неизвестен репортер

  Варшавското гето в Полша е било най-голямото гето в окупираната от нацистите Европа. То е създадено през 1940г. и в него е имало 400 000 евреи, които са били оградени от високи стени и бодлива тел. Стражи убивали всички, които участвали в неразрешени организации, чрез които се опитвали да създадат училища, болници и сиропиталища. Отделно болести, глад и нападения погубвали остатъка от населението.

  Тази снимка показва събитията след известната цивилна съпротива през 1943г., при която хората нападнали нацистите с ръчно изработени оръжия. 13 000 евреи биват избити, а останалите са изпратени в концентрационни лагери. Снимката е направена от нацистки войник и по-късно е използвана като доказателство за осъждането на нацистки офицери през 1945г. и 1946г.

  Десанта в Омаха Бийч
  Снимка: Робърт Капа

  Робърт Капа е унгарски фотожурналист, който е известен със снимките си по време на ВСВ и благодарение на когото светът вижда картини от войната. Тази снимка показва инвазията на британски, американски, канадски и френски войски в окупираната от нацистите Нормандия на 6 Юни 1944г. Хората приемат снимката за истинска, поради това, че се е размазала от треперенето на ръцете на фотографа. Всъщност липсата на фокус се дължи на аматьорска фотографска грешка. Списание Life, в което работел Капа, все пак решава да публикува снимката, понеже тя показвала усилията на съюзниците.

  Поразен войник в испанската гражданска война
  Снимка: Робърт Капа

  Снимката е уловила последните мигове от живота на войник, който е улучен от куршум и пада като на забавен кадър. Смята се, че войникът е Федерико Борел Гарсия, който бил испански републиканец и анархист от испанската гражданска война. Фотографът отново е Робърт Капа и макар снимката да е една от най-известните през 70-те години, някои смятат, че всъщност е нагласена.

  Генерал Нгуен Лоан екзекутира затворник
  Снимка: Еди Адамс

  С тази снимка фотографът Еди Адамс печели награда Пулицър. Човекът с пистолета е генерал Нгуен Лоан, шеф на националната полиция в Република Виетнам, а човекът срещу пистолета е Нгуен Лем, войник от Виетконг. Историята гласи, че войникът е открит в окоп, пълен с 34 мъртви тела на войници и техните роднини, включително и роднините на генерала.

  Отзивът от тази снимка отваря нова глава в света на фото журнализма – „една снимка, хиляди думи“. Скоро след това снимката става антивоенен символ.

  Събарянето на статуята на Садам Хюсеин

  Най-скорошната снимка в списъка има силно символично значение. Властта на Садам е оказала влияние на иракската култура – из цялата страна могат да бъдат открити статуи, потрети и плакати с неговия лик. След свалянето на режима на Садам през 2003г. по цял свят е предавано на живо събарянето на статуята.

  Унищожаването на всички негови изображения символизира краят на терора и началото на мира. Въпреки залавянето на Садам, години по-късно мирът все още не е дошъл.

  Изгарящи живи
  Снимка: Ник Ут

  Тази снимка се превръща в най-сърцераздирателният образ в модерната история. Голото момиченце в средата, Фан Ким Фук е жертва на напалмова атака на Южен Виетнам. Тя бяга от мястото на бомбардировките, докато буквално изгаря. През 1972г. Южен Виетнам, с одобрението на САЩ, пуска напалмова бомба в селото Транг Банг, което било окупирано от сили на Северен Виетнам. С тази снимка фотографът Ник Ут печели Пулицър, въпреки че хората и президентът Никсън се съмнявали в автентичността й. За да докаже истинността на заснетата сцена, Ник разкрива детайли за малка болница в Сейгон, където 9-годишната Ким е лекувана в продължение на 14 месеца. Тя оцелява и основава фондацията Ким Фук през 1997г, с която предоставя медицинска и психологическа помощ на деца, пострадали при война.

  Най-използваната снимка на всички времена
  Снимка: Джо Розентау

  Издигането на американския флаг в Иво Джима е може би най-известната снимка в историята. Флагът е издигнат от петима американски морски пехотинци и един санитар на връх Сурибачи през 1945г. Малко известно е, че това всъщност е бил втория флаг в Иво Джима. Първият бил прекалено малък и не се виждал добре. Фотографът Джо Розентал, който получава награда Пулицър за снимката, пристига едва за издигането на втория флаг.

  Иво Джима е първата японска земя, превзета от американците. Мястото е било добре защитено и са били нужни дни на кървави сражения, но накрая Сурибачи е превзет. Битката продължава цял месец и трима от издигналите флага са убити.

  Легендарната целувка на Тайм Скуеър
  Снимка: Алфред Ейзенщед

  Тази снимка е направена в момента, когато президентът Труман обявява победата над Японците. Фотографът Алфред Ейзенщед пише в дневника си: „Видях един моряк, който тичаше по улицата и целуваше всяко момиче, което види. Млади, стари, слаби, пълни – за него нямаше значение.“.

  От тогава тази снимка е символ за края на ВСВ и присъства на много поздравителни картички и холивудски филми.

  Източник: brainz.org

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови