юни 8, 2018
18616 Views

Пет необичайни признака на висок интелект

Автор:

Далеч невинаги за висока интелигентност говорят някои положителни черти и наклонности. Учените уверяват, че лошите навици могат също така да показват наличието на повече „сиво вещество“ във вас, отколкото във вашите връстници. Кои са петте необичайни признака на висок интелект:

На вашето работно бюро винаги цари бъркотия

Разбира се, шефовете обичат онези, които имат бюро, блестящо от чистота. Компютър, бележник, химикалка и телефон – нищо излишно! Но се оказва, че служителите, които създават бъркотия на бюрото си работят много по-ефективно от чистофайниците. Защо? Защото многото предмети наоколо водят до яснота в мисленето – така твърдят изследователите от Университета в Гронинген. Те провели серия от проучвания и стигнали до извода, че хората действително мислят по-ясно, когато около тях цари хаос.

Визуалното объркване принуждавало участниците в експеримента да се съсредоточат, да търсят решения по-бързо – и доколкото е възможно – решения оригинални и ефективни. Между другото, историята потвърждава, че както Алберт Айнщайн, така и писателят Роалд Дал (авторът на книгата „Чарли и Шоколадовата фабрика“) винаги са творили в ужасна бъркотия около себе си. „Затрупаното работно място не е толкова страшно и лошо, колкото може да изглежда“, уверяват изследователите. Бъркотията увеличава потенциала на служителите при решаване на сложни проблеми.”

Вие ругаете околните

Не е необходимо да ругаете яростно. Още по-добре е да не използвате силни думи. Да изкарвате хората извън кожата им може да стане само с една съвсем безобидна забележка. Безобидна, обаче, само на пръв поглед. Изследователите са установили, че хората, които често ругаят, имат по-богат речник от своите връстници.

Острият език е необичаен за мързеливите и слабо образованите. А този, който майсторски използва злоумишлени думи, може да даде ясни и пълни определения във всички сфери на живота.

Според Кристин и Тимъти Джей от Института в Масачузетс, способността да се ругае говори за бързина на реакцията и развито въображение.

Лягате си късно

Нощните птици са по-умни от тези, които си лягат рано. И по този въпрос също е проведено изследването през 2009 година. В резултат на това се доказало, че „совите“ мислят по-бързо от „чучулигите“. В допълнение успели да докажат, че нощните птици са не само по-интелигентни, но и по-богати от тези, които стават рано.

Често се притеснявате

Хората, които се притесняват много, са по-интелигентни от тези, които винаги са спокойни – гласи проучване, публикувано миналата година.

„Нашите експерименти показаха, че хората, които често са притеснени, мислят за възможни проблеми в бъдеще и имат изтънчен ум – казва д-р Алекс Пени от Университета Лейкхед в Онтарио. Но мъдрите хора не мислят за емоциите, които са преживели, а за поуките, които могат да бъдат извлечени от миналото и използвани в бъдеще.“

Не смятате, че сте твърде умни

Това се нарича ефект на Данинг-Кргюгер – или защо глупакът винаги е по-умен. Действието на този ефект е когнитивно изкривяване, което се заключава в това, че хората, които имат ниско ниво на умения, правят грешни заключения и взимат неправилни решения, но не могат да осъзнаят грешките си поради ниското си ниво на квалификация и компетентност. Това означава, че един глупак никога не се чувства глупак. Ако понякога се съмнявате в интелектуалните си способности, ако не се колебаете да задавате глупави въпроси, за да разберете същността на нещата – тогава най-вероятно сте интелигентен човек. А невежите хора често са по-уверени в себе си, се казва в проучването.

Какво още?

Имате добро чувство за хумор. Можете да се смеете.Това също е знак за висок  интелект. Научно доказано е, че хората с добро чувство за хумор са по-сексуално привлекателни, защото хуморът показва интелигентност, креативност и други „добри гени“.

loading...
Категория:
Любопитно · Човекът
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *