мар. 10, 2016
14062 Views

Пингвинът, който изминава 8000км, за да се види с човека, който го е спасил

Автор:

Преди 4 години рибарят Жоао Перейра де Суза открива южноамерикански магеланов пингвин покрит с петрол и умиращ от глад на брега на остров край Рио де Жанейро. Така се ражда едно приятелство.

От първата им среща през 2011г, животинчето, което по принцип обитава бреговете на Аржентина и Чили, на 8000км разстояние, всяка година плува от там до дома на рибаря, където прекарва осем месеца с него.

„Обичам пингвина като собствено дете и вярвам, че и той ме обича. Никой друг не може да го докосне. Напада всеки, който се опита. Сяда в скута ми, позволява ми да го къпя, да го храня с риба и да го вдигам.“ – разказва Перейра.

Той смята, че Диндим се е привързал към него, след като го е открил на плажа и го е прибрал вкъщи. В продължение на седмица е чистил перата му от петрола, хранил го е всеки ден и когато е възвърнал силите си го е пуснал обратно в морето.

„Но той не искаше да тръгне и остана с мен още 11 месеца, а един ден, след като си смени перата, просто изчезна. Всички казваха, че няма да се върне, но той ме посещава вече четири години. Пристига през юни и си тръгва през февруари на следващата година. Всеки път все повече се радва да ме види.“

Биологът Жоао Пауло Кражевски, който е интервюирал г-н Перейра, казва, че никога не е виждал подобно нещо преди. Според него пингвинът вярва, че рибарят е част от семейството му и дори пингвин като него.

Пингвините живеят до около 25 години и са известни с лоялността си към своите партньори – остават с един и същ партньор до края на живота си.

Милиони магеланови пингвини живеят по бреговете на Аржентина и Чили, но видът е застрашен от изчезване. Повече от 40 000 от птиците умират жестоко и в огромни мъки от петролните разливи край Аржентина всяка година.

loading...
Категория:
Животни
loading...

Comments to Пингвинът, който изминава 8000км, за да се види с човека, който го е спасил

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *