Още

  Коулун е бил единствен по рода си „ограден град“

  Коулун е бил единствен по рода си „ограден град“ с население 33 000 души на площ 6.4 акра. Градът се появява след като Англия иззема Хонконг през 1898г и регионът остава в ничия земя. От 1950-те до 1970-те  градът е контролиран от китайските триади и е средище на проституция, хазарт и наркотици. Без правителствена намеса от Китай или Великобритания, Коулун се превръща в рай на престъпността и търговията с наркотици. През следващите години правителството на Хонконг получава юрисдикция, но полицаите дълго време се страхуват да влизат в града. Едва през 1973 и 1974г са проведени повече от 3500 полицейски акции и са направени 2500 ареста и иззети 1800кг наркотици, с което идва падението на триадите.

  Въпреки всичко, повечето от десетките хиляди жители на града никога не са участвали в престъпления. Много малки заводи и бизнеси процъфтяват години наред. Жителите на Коулун успяват да направят това, което мнозина са смятали за невъзможно при такива условия – те си създават собствени правила и намират начини да се справят с ежедневните проблеми като например опасността от пожари и липсата на слънчева светлина. Мнозина пазят добри спомени от живота си там и твърдят, че такива лоялност и задружие не биха могли да открият никъде другаде.

  На 14 януари 1987г Китай и Великобритания вземат решение да разрушат града. Изплащат $350 милиона обезщетения на обитателите, а работата по разрушаването приключва през април 1994г. Днес на мястото на Коулун има парк.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link