Още

  Планината Хуашан – най-опасният планински преход

  Издигайки се високо в небесата, планината Хуашан се намира на около 120км от китайската провинция Шънси. Петте й върха, когато бъдат погледнати от определен ъгъл, наподобяват венчелистчетата на красиво цвете. Въпреки красотата си, планината се счита за една от най-стръмните на планетата, което я поставя сред най-опасните за изкачване в света.

  Планината Хуашан - най-опасният планински преход

  Хуашан е една от петте велики свещени планини в Китай и е най-известната от тях, най-вече заради трудния маршрут. Планината Хуашан се смята за една от най-свещените и даоистките храмове в подножието й са били честа дестинация за поклоненията на древните владетели. Много от тези храмове са запазени до днес и са посещавани от туристи, младежи, пилигрими и монаси.

  Храмове и манастири в Хуашан

  Както споменахме преди, Хуашан има пет ясно различими върха. Източният, известен като Слънчевия връх, е висок 2090м и е популярно място за посетителите, които спират там и наблюдават изгрева на слънцето.

  Източният връх на Хуашан

  Средният връх се нарича Невярната принцеса. Легендата разказва, че дъщерята на крал Мугонг не харесвала двореца и избягала в планината Хуашан, където заживяла със съпруга си на върха.

  Средният връх на Хуашан

  На височина 2086м. е западният връх или Лотоса. Той е с най-уникалната форма и е едно от най-стръмните и опасни места от планината.

  Западният връх на Хуашан

  Северният връх е наричан Небесната тераса и е висок 1613м. Три от страните му са прекалено опасни за катерене, а четвъртата е толкова опасна, че на някои места трябва да притискаш тялото си до скалата, за да не паднеш.

  Северният връх на Хуашан

  Южният връх е най-високият във всичките пет свещени планини със своите 2160м. Въпреки, че изкачването на върха е много опасно, панорамните гледки, пищната зеленина и неповторимото предизвикателство привличат туристи от цял свят.

  Южният връх на Хуашан

  За да разберем колко опасна е планината Хуашан, важно е да направим разлика между планинското катерене и туристическия планински преход. Катерачите обикновено са добре тренирани и с много богат опит. Те носят тежки раници с обезопасителни въжета и специално облекло, което им помага да се изкачват по скалните стени. При планинския преход нещата са различни. Обикновено това са туристи, които посещават Хуашан без нищо друго, освен дрехите на гърба си и поемат по прехода без да са наясно с опасностите, които им предстоят.

  Планината Хуашан - най-опасният планински преход

  Може да се каже, че е по-безопасно да изкатериш планината, отколкото да я извървиш. По билото Черния дракон например планинарите ще открият 15 километра стъпала, които се изкачват почти вертикално. Макар да са обезопасени, човек може да се държи само за малката верига отстрани и стъпалата са толкова много и стръмни, че само физически най-издръжливите успяват да ги минат.

  Планината Хуашан - най-опасният планински преход

  Ако това не ви се струва достатъчно екстремно, има места където туристите трябва да преминат край отвесна скала, вървейки по широки 30см дъски над пропастта, докато се държат само за верига пред тях. Много от тези пътеки са построени с калпави дъски, които се клатят, пукат и чупят. Препоръчва се човек да притиска тялото си възможно най-плътно до планината и да се вкопчват във веригата с цената на живота си. Ако паднеш, си обречен.

  Планината Хуашан - най-опасният планински преход

  Условията са дори по-лоши през зимните месеци, когато туристическите преходи са все още разрешени. На южния връх има стъпала, които повече приличат на стълба, с 20-метрови вертикални изкачвания. През най-студеното време от годината, тези стъпала често се покриват с невидим лед, което кара много туристи да размислят дали идеята е добра.

  Ужасът става пълен, когато човек стигне до местата, където няма пътеки и стъпала. Вместо това има само дупки за краката по склона на върха. Единственият начин да преминеш, е като се държиш здраво за веригите над теб, докато вървиш много бавно, по диагонал, стъпка по стъпка.

  Планината Хуашан - най-опасният планински преход

  Има много слухове относно броя на смъртните случаи в планината Хуашан. Някои казват, че 100 души умират всяка година, падайки в пропастта под върховете. Въпреки че това е една от най-опасните планини в света, липсват документирани случаи на спасителни операции и смъртни случаи. Едно е сигурно обаче – хората продължават да ходят там и да рискуват живота си към върха.

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link