Още

  Подземният град Деринкую – тайната на Кападокия

  Южно от Черно море и на север от планината Таврос се намира Кападокия, в центъра на Турция. Там вятърът и водата са образували странни форми от мека вулканична скала, скала, която древните хора са превърнали в малки примитивни жилища. В последните години мястото е застроено от по-модерни сгради.

  Прочети повече за Кападокия: http://iskamdaznam.com/kapadokiya/

  1

  Но през 1963 година реставрацията на къща в град Деринкую довела до невероятно откритие. По време на строителните работи се отворил вход към пещера, водещ до подземен град на възраст от хиляди години и достигащ до 85 метра дълбочина. Той е невероятен, защото има 13 нива, които слизат дълбоко под земята с вентилационни шахти и 15 000 малки шахти, които вкарват въздух дори до най-дълбоките нива. Невероятното е, че стаите в скалите, които са намерени, могат да съберат приблизително до 20 000 жители.Били открити дори религиозни стаи, хранилища, преса за грозде и конюшни.

  2

  3

  По думите на Министерството на културата на Турция, този подземен град е построен от фригийците, индоевропейски народ от древни времена, живял там в периода между осмия и седмия век преди новата ера, и се смята, че той е бил разширен допълнително в ерата на византийското царство.

  През възхода на Персийското царство градът е бил използван като селище за бежанците, а по-късно и като скривалище от нашествието на римляните и арабите и непонятно защо е бил изоставен през османската епоха.

  4

  Деринкую се намира в Невшехирската област в централна Анадола в Турция.

  Според официалната история, градът принадлежи на Мидийското царство, първото иранско царство, което от края на 8-ми до средата на 6-ти век преди новата ера се е простирало на територията на Иран, Северна Месопотамия и източната част на Мала Азия.

  Други вярват, че е бил построен от хетите-народ от воини, споменат в Библията, който царувал стотици години по-рано.

  5

  6

  Чудото на архитектурната мисъл е на хилядолетия.

  Този впечатляващ подземен град не е единственото невероятно археологическо откритие в Турция. В непосредствена близост са открити още 200 други подземни града, като около 40 от тях са на три етажа. Деринкую определено и най-големият, а подземни тунели го свързват с още други четири града.

  7

  Всички тези градове могат да бъдат дом на около 100 000 жители. Целият регион, наситен с археологически чудеса, като природни пирамиди, подземни градове, градове, построени в скалите, се нарича Кападокия.

  8

  Деринкую, или известен като „Дълбок кладенец“, е най-големият подземен град в Кападокия, има 8 етажа, които стигат до дълбочина от 85 метра под повърхността на земята. Из града тече прясна питейна вода, има няколко вентилационна системи, отделни апартаменти, магазини, комунални стаи, кладенци, гробища, както и специални отвори за бягство. В града е било намерено дори и училище, както и специални стаи, в които се съхранявали животните.

  9

  10

  Досега са открити 52 вентилационни отвори, а също така е установено, че не всички източници на вода са свързани с повърхността, вероятно поради страх от основателите, че биха могли да бъдат отровени чрез водата.

  11

  12

  Входът се е защитавал от масивна кръгла врата, която се заключвала отвътре, а всеки етаж от този подземен град имал своя отделна врата.

  14

  13

  Построяването на подобен подземен град би било сериозно начинание за всеки, дори и в наши дни. А за онези времена този строеж е изумителен, равен по сложност на пирамидите.

  15

  Древните строители на Деринкую е трябвало да бъдат много внимателни, когато изграждали тези подземни камери, да са с достатъчно силни подпори, които да издържат горните етажи. Ако това не е било постигнато, градът е щял да се срути. Изненадващото е, че няма следи от срутвания. Това означава, че хората, които са го построили, са били изключително умни и са познавали строителния материал много добре. А това става в дълбока древност. Пълна загадка е как са го направили. Дали друга цивилизация им е помогнала? Кой точно е е построил този огромен подземен град, какво точно ги е принудило да живеят под земята?

  16

  Това, което е най-важното, е фактът, че невероятният исторически град е отворен за посетители, въпреки че те имат достъп само до определени части на града. По-голямата част от проходите са тунели, които са твърде тесни и по тях трябва се пълзи.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link