Още

  Правила, които ще спасят живота ви – част 2

  Продължаваме с нашите съвети, които ще ви помогнат да се справите, ако изпаднете в кризисни ситуации. И не си помисляйте „На мен това няма да ми се случи“, защото точно такива хора изпадат в подобни ситуации.

  Ако сте ранени от остър предмет, не го изваждайте от раната.

  Ако извадите остър предмет, заседнал в тялото, това ще ускори загубата на кръв, пише Томас Мей. Вместо това се опитайте да покриете раната и направете всичко възможно, за да спрете кървенето, докато получите квалифицирана медицинска помощ.

  Повечето въздушни катастрофи се случват през първите три минути след излитане и в рамките на осем минути преди кацане на самолета.

  Санет Шах пише, че авиационната сигурност се придържа към правилото „+ 3 / -8“, което призовава хората да бъдат най-бдителни веднага след излитането и непосредствено преди кацането – 80% от въздушните катастрофи се случват тогава. По-добре е да използвате това време, за да се концентрирате и да запомните къде се намират аварийните изходи, вместо да се насочите към филм или аудиокнига.

  Повечето смъртни случаи при битовите пожари се дължат на отравяне с дим, а не от изгаряния.

  Харш Шарма съветва в този случай да се наведете по-близо до пода, за да вдишвате възможно най-малко дим.

  Ако сте ранени на обществено място, изберете един човек и потърсете конкретна помощ от него, за да избегнете ефекта на външни наблюдатели.

  Шарма обяснява добре проучения психологически феномен, поради който тълпите от хора не могат да помогнат на някого, защото всички мислят, че някой друг ще дойде на помощ. Ако не сте твърде ранени и можете да се обадите за помощ, изберете някой от тълпата и се свържете директно с човека. Така е по-вероятно да получите помощ.

  Ярък фенер може да бъде най-доброто оръжие срещу нападател.

  Вместо да носите газов спрей или оръжие, достатъчно е да вземете със себе си много ярък фенер, който ще неутрализира агресора не по-малко ефективно, смята Санет Шах. Ако някой, изглеждащ заплашително, се приближава към вас, светлината с мощност от 300 или повече лумена, насочена в очите (особено през нощта), ще ви даде възможност да се скриете. И ако сте преценили неправилно ситуацията, никой няма да пострада и ще избегнете неприятности.

  Ако се изгубите, докато се разхождате сред природата, опитайте се да намерите път, заграждение или поток.

  Потокът от вода винаги тече надолу по склона и неизбежно се влива в по-голям поток или водизточник, съветва Джон Миксън. Заграждението би ви отвело до път, а той до сгради или населено място.

  Използвайте презервативите като резервоар за вода.

  Презервативите са изненадващо гъвкави. Както отбелязва Джанис Батевикс, можете да се възползвате от това, ако изведнъж спешно се нуждаете от голям резервоар за вода. Те могат да поемат около галон вода. Презервативите могат да се използват и за защита от вода – като еластичен калъф за кибрит или уоки-токи. Имат и много други приложения, като например лупа, за фокусиране на слънчевата светлина и запалване на огън.

  Ако разучите пътя за излизане, няма да се объркате в случай на екстремни обстоятелства.

  Когато местните власти изпращат сигнали за бедствия до обществеността, много от тях остават на място, дори когато са призовани да се евакуират. Потребителят Джон Юинг обяснява, че психолозите наричат ​​това явление „отклонение от нормалността“. Това се отнася за склонността на хората да вярват, че всичко ще се получи, дори ако те наистина са застрашени. Юинг казва, че човек може да излезе от цикъла на отклонение от нормалността чрез предварително локализиране на спешни изходи на обществени места, като кина или ресторанти. Ако психически се подготвите за действия в опасна ситуация, тогава няма да се объркате.

  Правила, които ще спасят живота ви – част 1

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link