Още

  Прегръдката, която спасява живот, е наистина безценна

  Трогателната снимка „Спасяващата прегръдка“, на която едно новородено момиченце е прегърнало близначката си, преди години обходи целия свят, за да трогне милиони. Тя илюстрира борбата за живот на една близначка седмици след раждането. След като момиченцата се родили 12 седмици преди термина през 1995 г., те били поставени в отделни кувьози. Бебетата тежали по 2 кг и никой от медиците не се наемал да прогнозира дали и двете ще успеят да оцелеят. Видно било, че едното бебе било значително по-зле. Три седмици след раждането по-слабата сестричка изпаднала в критично състояние. Мъничето започнало да посинява, тъй като нивото на кислорода в кръвта критично спаднало. Медиците опитали да направят каквото е възможно, но осъзнали, че я губят.

  Тогава една медицинска сестра решила да наруши правилата и да постави по-силната близначка до сестра ѝ в същия кувьоз. Стандартната практика по това време била бебетата близнаци да стоят в отделни кувьози, за да се намали рискът от инфекция. Когато усетили, че са заедно, по-здравата от двете близначки инстинктивно прегърнала сестра си. Ниската сърдечна честота на по-слабото бебе се стабилизирала и температурата й се повишила до нормална.

  Колкото и неверотно да звучи, споменатото по-горе е съвсем истинска история, поне в широките си граници.

  Кири и Бриел Джексън се раждат на 17 октомври 1995 г. в Масачузетската Мемориалната болница в Уорчестър. Всяка от близначките тежала по два килограма при раждането. Макар че Кири надавала малко на тегло в дните след раждането си, Бриел не се справяла. Тя плачела много, задъхвала се и дори посинявала.

  Бриел не била никак добре. Медицинската сестра на НИКУ (отделение за интензивно лечение на новородени) Гейл Каспарян опитала всичко, за да я успокои. Тя я люляла. Накарала баща й да я държи. Увила я в одеяло. Нищо не помогнало.

  Тогава жената си спомнила за процедура, извършена в Европа. Тя поставила Бриел в кувьоза със сестра си Кири. Почти веднага Бриел се притисна към Кири. Нивата й на насищане в кръвта с кислород, които били плашещо ниски, скочили. Тя започнала да диша по-лесно. Неистовият плач спрял и нормалният й розов цвят бързо се върнал. През следващите седмици здравето ѝ се подобрило и стабилизирало.

  Въпреки че е невъзможно да се каже дали възстановяването на Бриел се дължи изцяло или предимно на лечебното докосване на сестра й, тя значително се подобрила, след като Кири била сложена в един кувьоз с нея. Момичетата от Джексън прославили болницата и станали причина за промяна на медицината в САЩ. „Слагането на близнаци в един кувьоз се признава за иновация на медицинската сестра Гейл Каспарян.“

  Прегръдката не просто те кара да „се чувстваш добре“. Тя може да регулира телата ни, както е регулирала тялото на близначката и е спасила живота ѝ. Прегръдката стимулира отделянето на окситоцин, хормон, който има успокояващ ефект. Родител може да успокои малко дете почти моментално като го прегърне.

  Когато тялото на детето е залято със стресови хормони по време на гняв или емоционална възбуда, най-ефективният начин да го успокоите е като го прегърнете или прилагате положително докосване по тялото, като например да държите ръцете му или да го галите по гърба.

  За съжаление, някои родители не приветстват тази идея. Най-честата причина е, че смятат че „прегръдката стимулира лошото поведение“.

  Хората не се раждат със способността да се саморегулират. Когато сме млади, разчитаме на родителите си да регулират телата ни и да моделират как да го направим. Следователно въздържането от прегръдки за наказване на дете не е добра идея.

  Автор: Десислава Михалева

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови