Още

  Ръкописът „Войните“ – древно предсказание за края на света

  Една от големите исторически находки през втората половина на ХХ-ти век са ръкописите на есеите. Те са древна еврейска религиозна общност, унищожена от римляните през I в.

  Първите свитъци са открити случайно в пустинята Вади Кумран през 1947г. от две овчарчета. Впрочем, има хора, които се съмняват в тази „случайност“ и смятат, че някой е „помогнал“ на момчетата. С каква цел? Може би, защото някои от ръкописите съдържат безценна историческа информация. Те разглеждат такива въпроси, като схващанията на есеите за „борбата между доброто и злото“, „края на света“ и други подобни философско-религиозни проблеми, които хвърлят светлина върху духовната атмосфера сред еврейското общество по онова време.

  Ръкописи от Кумран

  Именно на тези сложни въпроси е посветен и свитъкът „Войните“. Той е уникален по своя характер. Днес някои изследователи дори са склонни да го разглеждат, не като изложение на събития от далечното минало, а като прогнозиране за „края на света“ в наши дни.

  Всъщност, знаем, че „краят на света“ е прогнозиран многократно по различни начини. Сега някои определят годината 2045, а други – 2060г. Общо взето, любителите на конспиративните теории вече сами не знаят кому да вярват.

  В свитъка „Войни“, ако се тълкува буквално, се предсказва обединението на всички еврейски племена в Израел. Резултат от това ще бъде освобождение от вражеското (по онова време – римското) иго и настъпване на „царството Божие“. Но, за разлика от други еврейски източници, които отреждат пасивна роля на народа, свитъкът „Войните“ призовава към активно участие в следващите битки със злото. При това се описва подробно планът на войната, тактическите действия и стратегическите задачи. Проблемът е, че липсват срокове за началото на тези събития. Това дава възможност ръкописът да се тълкува като разказ за минали времена, но също може да се схване и като предписания за бъдещето.

  Основните врагове на „силите на светлината“ са т.нар. „китии“. Под тях може да се разбират народите в земите на Западна Европа. В други библейски пророчества, „китии“ биват наричани римляните. Техни съюзници са и племена от Месопотамия. А както знаем, в наши дни именно там, в Близкия изток, е концентрирана огромна негативна енергия. Достатъчно е да се спомене само сегашната война в Сирия… Подобна била ситуацията и преди 2000 години. Международната ситуация в региона била крайно напрегната. Това било провокирано отново от „силите на злото“, срещу които, според свитъка „Войните“, се борели „силите на светлината“. (Както виждаме, творците на художествени произведения „крадат“ с пълни шепи от въображението на древните хора – да си спомним само „тъмната страна на Силата“ от филма „Междузвездни войни“).

  Според текста на древния ръкопис, преди „края на света“ трябва да се състоят 7 битки. Авторът твърди, че 6 от тях вече са се случили. Остава последното сражение, след което на Земята трябва да се появи Месията (Спасителят). Напълно е възможно тук да се подразбира Второто пришествие на Исус Христос.

  От друга страна, по времето на написване на свитъка, между римляните и жителите на Юдея назрявал конфликт. Може да се приеме, че ръкописът разказва точно за онези далечни времена. Стигнало се до въстание на евреите срещу римляните. Йерусалим бил превзет и разрушен през 71г. от римските легиони, а сектата на есеите – унищожена в развихрените сблъсъци, описани от еврейския историк Йосиф Флавий в прочутата му книга „Юдейската война“.

  От есеите останали само загадъчните ръкописи. А „силите на светлината“ до ден-днешен продължават да се сражават със „силите на злото“. Може би проблемът е в това, че „злото“ за едни хора, е „добро“ за други и обратно. Тяхната борба ще продължава, докато има човечество, защото хората са различни и ще си останат различни. Тази гледна точка също трябва да се има предвид, когато четем древните пророчества.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови