Още

  Революционна технология превръща водорасли в петрол

  Представете си свят, в който повече да не е нужно да копаем за нефт, а вместо това си го отглеждаме. Звучи ли ви като фантазия? Благодарение на революционен нов процес, разработен от учените към министерството на енергетиката на САЩ, водорасли вече могат да бъдат трансформирани в петрол за по-малко от час.

  Суровият материал от водорасли, който прилича на слуз, е смес със съдържание на водорасли 10-20% от теглото, а останалото е вода. Слузестата смес се прекарва по тръби в съд под високо налягане, където се загрява до 348°C. Налягане от около 206 бара поддържа сместа в течно състояние. Типично за правителствените проекти, останалата част от процеса е строго секретна.

  Около час по-късно, слузта, останала след отделянето на водата е не друго, а петрол.

  Революционна технология: превръщат водорасли в петрол

  „Можем да пречистим този суров петрол и да го превърнем в течен въглеводород, който да замести газта, дизела и керосина, които сега произвеждаме от петрола.“ – обяснява Дъглас Елиът от министерството.

  Това е пробив, който може да промени света. В бъдеще бихме могли да зареждаме автомобилите си с водорасли. Вече няма да има зависимост от вноса на петрол. Страховете от изчерпването на петрола и покачването на цената му също ще отпаднат.

  Процесът използва целите водорасли, следователно има значително предимство с това, че няма нужда да извлича липидите от тях. Още повече, при изсушаването не се изразходва никаква енергия.

  С други думи, необходимата енергия за процеса е значително по-малка отколкото при останалите технологии. Учените са се научили и как напълно да разделят водата от петрола, без да използват химикали, което също намалява цената.

  Вероятно единственото голямо препятствие, преди масовото навлизане на тази технология, е да се измисли начин за отглеждане на достатъчно водорасли, така че ефективно да могат да заместят петрола.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link