дек. 19, 2013
2981 Views

Революционна технология превръща водорасли в петрол

Автор:

Представете си свят, в който повече да не е нужно да копаем за нефт, а вместо това си го отглеждаме. Звучи ли ви като фантазия? Благодарение на революционен нов процес, разработен от учените към министерството на енергетиката на САЩ, водорасли вече могат да бъдат трансформирани в петрол за по-малко от час.

Суровият материал от водорасли, който прилича на слуз, е смес със съдържание на водорасли 10-20% от теглото, а останалото е вода. Слузестата смес се прекарва по тръби в съд под високо налягане, където се загрява до 348°C. Налягане от около 206 бара поддържа сместа в течно състояние. Типично за правителствените проекти, останалата част от процеса е строго секретна.

Около час по-късно, слузта, останала след отделянето на водата е не друго, а петрол.

Революционна технология: превръщат водорасли в петрол

„Можем да пречистим този суров петрол и да го превърнем в течен въглеводород, който да замести газта, дизела и керосина, които сега произвеждаме от петрола.“ – обяснява Дъглас Елиът от министерството.

Това е пробив, който може да промени света. В бъдеще бихме могли да зареждаме автомобилите си с водорасли. Вече няма да има зависимост от вноса на петрол. Страховете от изчерпването на петрола и покачването на цената му също ще отпаднат.

Търговски обучения - myjobistosell.com

Процесът използва целите водорасли, следователно има значително предимство с това, че няма нужда да извлича липидите от тях. Още повече, при изсушаването не се изразходва никаква енергия.

С други думи, необходимата енергия за процеса е значително по-малка отколкото при останалите технологии. Учените са се научили и как напълно да разделят водата от петрола, без да използват химикали, което също намалява цената.

Вероятно единственото голямо препятствие, преди масовото навлизане на тази технология, е да се измисли начин за отглеждане на достатъчно водорасли, така че ефективно да могат да заместят петрола.

loading...
Категория:
В крак с времето
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *