Още

  Само 1% от боклука в Швеция отива на сметищата

  Хората произвеждат шокиращо количество боклук и всички знаем, че това не е добре за природата. Можем да го събираме в сметища, но и те са голям проблем за природата. Парниковите газове (като метана) и токсичните химикали, например от домакинските препарати, замърсяват въздуха, почвата и подпочвените води. Освен това сметищата миришат, шумни са, пречат на дивите животни и привличат пренасящи болести вредители.

  Рециклирането е помогнало за намаляването на боклука, но все още доста от него се изхвърля в сметища по целия свят всяка година. Една страна обаче ни показва, че не е нужно да е така.

  Шведите произвеждат същото количество боклук като другите европейци, но само 1% от него се озовава на сметищата. Това се дължи на 32  фабрики за изгаряне на боклук, произвеждащи електроенергия. Тези фабрики изгарят повече от 2 милиона тона боклук на година – почти 50% от това, което произвежда страната.

  Само 1% от боклука в Швеция отива на сметищата

  Разбира се, Швеция все пак рециклира каквото може, но останалото обикновено отива за изгаряне. При този процес се генерира пара, задвижваща турбини, които генерират електричество. То се предава по електропреносната мрежа и се разпределя за потребление в страната.

  Фабриките за изгаряне на боклук в Швеция снабдяват с отопление 1 милион домакинства, а с електричество – 250 000. Така страната не само намалява количеството боклук, но и е по-малко зависима от фосилните горива.

  Но не замърсяват ли природата като изгарят боклука си? Процесът генерира вторични продукти като пепел, съдържаща диоксини, химичен замърсител. През последните години обаче, Швеция значително е подобрила процеса и замърсителите се филтрират, което означава, че много малка част от тях всъщност попадат в атмосферата.

  За съжаление, понеже има много материали, които не могат да се рециклират или бъдат изгорени, сметищата все още са необходимост. Крачка в правилната посока би била да намалим количеството на отпадъците, които произвеждаме, но това е доста трудно. Швеция изглежда е намерила по-лесно и доста ефективно решение на проблема. Дали и други ще я последват?

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link