Още

  Самовъзстановяващ се дисплей на смартфон? Възможно е!

  Смартфоните са нещо наистина полезно. Те могат да вършат различни задачи, които им поставяме. Осигуряват ни надежден достъп до интернет и лесна комуникация с близките ни. Често са важен инструмент и за работата ни. Обобщено с няколко думи, смартфоните наистина правят живота ни по-лесен.

  Вероятно обаче, мнозина от вас са изпитвали неприятното усещане да изпуснат своя телефон на пода. Колкото и да внимаваме, подобни неща се случват. Устройството се изплъзва от пръстите ни, пада на земята и се чува неприятен звук. Когато го вдигаме с тревога забелязваме, че дисплеят е пукнат.

  Тогава сме изправени пред дилемата, дали да платим за смяна на дисплея. Често това е безсмислено, защото смяната на дисплей може да струва дори повече от самия телефон. Другият възможен изход е купуването на ново устройство.

  Химици от Университета на Калифорния обаче са стигнали и до трета възможност в такива ситуации. Те са успели да създадат материал, който сам да зарасне при евентуално счупване.

  Ръководителят на проекта Чао Уанг съобщава, че при направени експерименти, материалът зараства напълно до 24 часа след счупване наполовина. Той също така би могъл да се разтегля до 50 пъти от своя първоначален размер.

  Революционният материал е създаден от полимер и йонизирани соли, успяващи да създадат специален тип връзка, наречена “йонен дипол”. Създаващите тази връзка сили се генерират измежду полярни молекули вода и натриев йон. Кислородният атом, намиращ се в молекулата на водата, притежава отрицателен заряд и бива привлечен от положителния натриев йон. Въпросните йон-диполни сили са сравнително по-слаби от ковалентните или йонните връзки.

  Когато материалът бъде счупен или стане жертва на одраскване, именно благодарение на подобен тип връзки, йоните и молекулите ще бъдат привлечени едни към други и ще се стигне до възстановяване.

  Чао Уанг посочва, че за първи път науката успява да създаде материал, който се възстановява сам и същевременно може да провежда електричество. Именно поради това, материалът може да бъде много полезен за употребата му при батерии и екрани на мобилни устройства.

  Нещо повече, компании като LG и G Flex вече използват подобен материал за своите задни капаци, които вече могат да се възстановяват сами от драскотини. Все още обаче не може да се осъществи провеждането на електричество, поради което засега материалът не се използва за екраните на телефоните. Чао Уанг е сигурен, че това ще се случи до 2020 година.

  Уанг е напълно убеден, че до няколко години ще станем свидетели на навлизането в нашето ежедневие на все повече самовъзстановяващи се материали. Включително и в бизнеса с мобилни устройства, където постоянно сме изправени пред опасността от нараняване на дисплея. А както вече споменахме, често подобна вреда неминуемо води и до смяна на цялото устройство.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link