Още

  Откъде идват кошмарите?

  Едва ли има човек на тази планета, който поне веднъж да не е сънувал кошмари през живота си. Някои от лошите сънища, които ни сполетяват, биват забравени скоро след като сме ги преживели. Има обаче и случаи, когато кошмарите са толкова тежки, че ги помним цял живот.

  Според материал на изданието Live Science обаче, кошмарите могат да бъдат дори полезни за нас. Във въпросния материал се твърди, че кошмарите не са нищо повече от израз на нашите собствени вътрешни страхове.

  Може и да прозвучи крайно странно за вас, но се предполага, че кошмарите могат дори да ни помагат. Според направени проучвания, противно на общоприетото вярване, сънищата от подобен тип могат да ни помогнат да се справим със стреса. Нашите мозъци възприемат кошмарите като нещо съвсем реално, което ни се случва, но което при събуждане остава единствено спомен.

  Или иначе казано, кошмарите могат да ни подготвят за ситуации, които могат да ни се случат и в реалния живот. А когато това стане, ние ще бъдем подготвени за тези ситуации. Защото вече сме ги преживели под формата на кошмари.

  Психологът от Харвард Диърдри Барет твърдо вярва, че нашето еволюционно развитие би елиминирало кошмарите като феномен, ако те са вредни за нас. Той споделя мнение, че кошмарите насочват нашето внимание към определени важни въпроси, за които нашият мозък трябва да ни даде отговор.

  “По всяка вероятност кошмарите са възникнали в процеса на еволюцията, за да ни помогнат да задържим вниманието си върху потенциални опасности. Дори ако върнем времето към предците ни, подобни опасности биха могли да бъдат например нападение от диво животно или вражеско племе.”

  Кошмарът би могъл да бъде и сигнал от нашия “вътрешен свят”, че той изисква спешно внимание в резултат на натрупан стрес.


  Как можем да тълкуваме кошмарите? Ето няколко тълкувания на определен тип неприятни сънища:

  1. Ако имате кошмар с падане отвисоко, вероятно това означава страх, че можете да загубите контрол над определена, важна за вас ситуация.
  2. Ако преживеете неприятен сън, в който сте преследвани, това често може да води до травма от детството ви.
  3. Не малко хора са споделяли шокиращи сънища, в които убиват някого насън. Според специалистите, това може да означава, че вие имате наистина дълбоки проблеми със съответния човек. Но в ежедневието си вие ги потискате и не им позволявате да “излязат навън.”
  4. Ако преживеете сън, в който вие сте убити, това би могло да се тълкува като страх от някого от вашето семейство.

  Ако не обърнете внимание на дадени кошмари, те като нищо могат да се повторят. Изводът е, че би било добре да направите опит да дешифрирате въпросния сън и да предприемете някакви мерки. Ако елиминирате проблема, който стои в основата на кошмара, то и неприятният сън ще спре от самосебе си. Всякакви опити за заобикаляне на проблема, като смяна на позицията на сън и т.н., по-скоро ще води до неуспех.

  При случаи на наистина натрапчиви и повтарящи се кошмари, това може да окаже неприятно въздействие на здравето ви. Стресът и недоспиването в следствие на кошмари са проблеми, които не бива да се подценяват.

  И за финал – не е изключено кошмарите да са причинени и от определени заболявания. Пример за подобен казус е заболяването от астма. Ако страдате от затруднено дишане, това може да накара вашия мозък да започне да се подготвя за предстоящи тежки ситуации.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link