ное. 29, 2018
9727 Views

Съществуват планети с повече водни запаси от Земята

Автор:

Звучи доста нереално, нали? Но последните проучвания на учените доказват, че колкото и богата на водни ресурси да изглежда Земята, съществуват много по-изобилстващи с водните си ресурси планети в Слънчевата система. В това число влиза както наличната течна вода, така и абсолютното количество вода.

Чува ли сте за Европа? И не, не става въпрос за континента. Тук става въпрос за луната на Юпитер. Тя е покрита с лед и е по-малка от Луната на Земята. Скорошно проучване базирано на 20-годишни данни доказа, че на Европа има два пъти повече вода отколкото на Земята. Тоест има и други планети с огромни водни количества. Възможно е дори на планетата джудже Плутон да има огромни океани като нашите.

Планетарният физик Стив Ванс от лабораторията на НАСА Jet Propulsion е доста запознат по темата, благодарение на дългогодишните си изследвания върху океаните от различните светове. В същността на работата си Ванс е изчислил приблизителното количество вода на девет познати свята в Слънчевата система, на които има океани. За изчисленията си е използвал данни и предположения за ледените обвивки и тяхната дебелина, както и дълбочините на различните океани. В по-долу показаната таблица може да видите данни от различни източници, заедно с данните от проучванията на Ванс, които показват възможния обем на водата на девет различни планети. Сред тях е и Земята.

В таблицата са използвани зеталитри – мярка равна на 1,000,000,000,000,000,000,000 литра или 1 милиард кубични километри.

Според Националната Океанографска и Атмосферна Администрация на САЩ, приблизителното количество на водата на Земята е 1,335 ZL.
Във възходящ ред по количество вода планетите изглеждат ето така: Енцелад, Тритон (луна на Нептун), Диона, Плутон, Земята, Европа, Калисто, Титан и Ганимед.

Най голямата луна на Юпитер държи челното място в класацията. Това е Ганимед – най-богата на вода в Слънчевата система. Измереното количество е 69% от обема му. Това я нарежда на първо място в списъка.

Учените предполагат, че и на други места е възможно да има океани като нашите. Например на Мимас – луна на Сатурн или Церес, най-големият астероид в Слънчевата система. Това, разбира се, са само предположения, за които още не се знае нищо. Нужни са по-обстойни изследвания, за да се разбере дали това е така.

За това и НАСА организира мисия до Европа, която има за цел да картографира ледената луна с пълна точност. Идеята е с това проучване да се даде по-ясна представа за океана на Европа и водните гейзери. Така всички неясноти ще бъдат разрешени. Мисията носи кодовото название Europa Clipper и най-вероятно ще се осъществи между 2022 и 2025. Това няма да е единствената мисия, която ще се осъществи.

Европейската космическа агенция ESA също има подобна идея. В тази мисия се очаква да се осъществят две прелитания в близост до Европа и 8-месечeн престой в орбита на Ганимед. Нарича се Jupiter Icy Moons Explorer и най-вероятно ще стартира през 2022, а до Юпитер ще се стигне през 2030.

Въпреки мисията, която ще имат космическите роботи, няма как да не се запитаме дали не е възможно случайно някой от тях най-сетне да открие извънземен живот?

Автор: Божидара Иванова

loading...
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *