Още

  Седемте бога на щастието

  В японския фолклор „Shichifukujin” са Седемте бога на щастието – Ебису, Дайкоку, Бентен, Бишамон, Фукурокужу, Джуроджин и Хотей. Макар че заедно седемте бога символизират щастието, отделно всеки от тях има свои характеристики и особености.

  Ебису

  Ебису е шинтоистки бог на работата/професията и по-специално на рибарите и търговците. Обикновено е изобразяван с традиционно японско облекло и шапка. Той има внушителна фигура, големи уши и държи въдица в дясната си ръка, докато в лявата държи прясно уловена риба. Вероятно заради успешния улов, той винаги е усмихнат. По традиция 20 октомври е денят, в който се почита бог Ебису.

  Дайкоку

  Дайкоку е богът на богатството и просперитета, патрон на фермерите и лидерът на Седемте бога на щастието. В дясната си ръка той носи чука на богатството, благодарение на който може да сбъдва желания, а под мишница е нарамил огромна торба съкровища. Дайкоку е с тъмна кожа и обикновено е изобразяван седнал върху два чувала с ориз. Точно както Ебису, той има внушителна фигура и големи уши. Асоциира се с индуския бог Шива и будисткия бог Махакала.

  Бентен

  Бентен е единствената жена богиня сред Седемте бога на щастието. Тя е богинята на любовта и мисълта. Обикновено е изобразявана свирейки на „biwa” – музикално средство, подобно на лютня и възкачена на дракон, за когото, според някои легенди, се омъжва, за да прекрати нападението му над японския остров Еношима. Нейният специален вестоносец е бяла змия и Бентен често е свързвана с морето, където се намират много от светилищата, свързани с нея. За будистите тя е символ на богатството, литературата, музиката и е въплъщение на женствеността.

  Бишамон

  Бишамон е богът на щастието и войната. Той е патрон на войниците и защитник на праведните. Изобразяван е облечен в китайска броня и с копие в лявата си ръка. В дясната си ръка богът държи миниатюра на пагода, която се свързва с богатство и съкровища.

  Фукурокужу

  На японски името му означава щастие (fuku), богатство (roku) и дълголетие (ju). Фукурокужу е бог на мъдростта и дълголетието. Според легендите някога той е бил смъртен и е живял като даоистки мъдрец. За него се смята, че има силата да възкресява мъртвите. Изобразяван е с високо чело, но нисък на ръст и обикновено е в компанията на щъркел или жерав.

  Джуроджин

  Джуроджин също е бог на дълголетието и мъдростта, но е изобразяван с елен и дълга пръчка в тъка, към която е прикрепен свитък, в който е изписана цялата мъдрост на света. Точно както Фукурокужу, той също е бил смъртен някога и е бил мъдрец. Изобразяван е като белобрад старец, който носи шапка.

  Хотей

  Хотей символизира пестеливостта и филантропията. Той е богът, който е представен в най-необичайна светлина – дебел, плешив, с голям корем и големи, подути уши. Въпреки това, Хотей винаги се шегува и често е заобиколен от деца и поради тази причина изглежда най-щастлив сред седемте бога. Името му на китайски означава „Смеещият се Буда“.

  Седемте бога на щастието са популярни герои в множество японски народни песни, изображения, както и в театъра. Те често притежават предмети с магически свойства като шапка, която прави човека невидим или чанта, която никога не е празна. Дори днес все още се вярва, че рисунки на боговете носят късмет и техните изображения често се поставят в магазини и ресторанти.

  Още публикации

  Коментари

  1. Симпатичен и скромен Пекински пор вдовец с огромен жълт и добронамерено пулсиращ ГМО порец Симпатичен и скромен Пекински пор вдовец с огромен жълт и добронамерено пулсиращ ГМО порец

   искам тъкава плочка с тия богове колко струва и къде се намира тя.

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови