Още

  Селяни нападнаха майка и бебе орангутани, бягащи от горски пожар

  Огнен ад обхвана островите Суматра, Калимантан и Борнео, като стихията продължава да бушува вече повече от седмица. Пожарите са причинени от хората, които често изгарят обширни региони, за да разчистват място за палмови плантации.

  Докато огънят опустошава Борнео, дивите животни нямат друг избор, освен да бягат за живота си. Това води до брутални сблъсъци между хора и животни. В един такъв случай, семейство орангутани попадат на група изплашени селяни, които ги нападат.

  Селяни нападнаха майка и бебе орангутани, бягащи от горски пожар

  Селяните започнали да хвърлят предмети по ужасената майка, след което се опитали да я заловят и завържат. Екип на Международна помощ за животните (IAR) е успял да достигне до семейството орангутани, които са били обградени от повече от 100 души, след което са упоили приматите и са ги извели от селото.

  Орангутаните са пуснати в безопасна среда в защитена дъждовна гора, а експерти следят възстановяването им след бруталния тормоз.

  Положението в Индонезия е критично. Огромни горски площи биват опожарявани от търговците на палмово масло, един за съжаление доста скъп продукт.  Изключително сухият сезон тази година допълнително утежнява ситуацията.

  В резултат от действията на човека, дивите животни в горите са притиснати в ъгъла и са принудени да се борят за живота си. Макар сблъсъците между животни и хора да не са нищо ново – слонове и тигри отдавна губят неравната битка – бушуващите пожари тласкат животните към местната популация в безпрецедентен мащаб.

  Обезлесяването и бракониерството в Борнео вече са превърнали орангутаните в застрашен вид. Едва 22% от тях живеят в защитени зони, а почти половината от популацията им ще загине, ако пожарите продължат да унищожават хабитата им.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link