Още

  Щатите, кръстени на реки и индианци

  15 имена на американски щати, които са също така имена на реки (и доста от тях са имена на индиански племена).

  Алабама

  Щатите, кръстени на реки и индианци

  Река Алабама е кръстена на племето, което някога живяло покрай бреговете й. Учените смятат, че името им произлиза от местните думи за „събирачи на билки“ или „косящи тревите.“

  Канзас и Арканзас

  Щатите, кръстени на реки и индианци

  Реките Канзас и Арканзас идват от европейските произношения на името на местното племе канза, така наречените „хора на южния вятър“ или „хора на водата“. Езикът им бил близък до този на сиуксите.  Последният човек, който го говорел починал през 1983г.

  Колорадо

  Щатите, кръстени на реки и индианци

  Река Колорадо е кръстена така от първите испански изследователи. Името й означава „разноцветна“ и най-вероятно се отнася към красивите каньони, които е прокопоала през пущинаците в продължение на милиони години. Някога се вливала в калифорнийския залив, но заради използването на водата й за човешки нужди, от средата на XX век реката пресъхва преди да стигне до океана.

  Кънектикът

  Щатите, кръстени на реки и индианци

  Думата Кънектикът е френското произношение на местната дума „куинетукет“, която означава „край дългата приливна река“. През XVII век думата започнала да се използва за името на реката, която дотогава била наречена просто „Голямата река.“ Преди 150 години била използвана за масов пренос на дървесина от границата с Канада.

  Делауеър

  Щатите, кръстени на реки и индианци

  Река Делауеър е кръстена на Томас Уест, барон де ла Уер, генерал-губернатор на първата успешна колония на англичаните в Новия свят.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link