Още

  Шокиращи факти за живота и хигиената на жените в Европа през 18-19 век

  Съвременните хора толкова бързо свикнаха с различните предимства на цивилизацията, че сега е трудно да си представим как са се справяли без тях в миналото. Широко известно е какви здравословни и хигиенни проблеми са тормозели хората от Средновековието. Но най-удивителното е, че тези проблеми остават актуални, особено за жените в Европа до средата на 19 век!

  Само преди век и половина менструацията се смятала за заболяване, по време на което умствената дейност била противопоказана, борбата с миризмата на пот също бил сложен проблем, а честото миене на гениталиите било посочено като причина за безплодие при жените.

  Критичните дни по това време наистина били много критични. Все още не съществували продукти за лична хигиена. Дамите използвали парчета плат за многократна употреба. В Англия през викторианската епоха се е смятало, че състоянието на жената през този период уврежда умствената ѝ  дейност, така че четенето било строго забранено. А американският учен Едуард Кларк като цяло твърди, че висшето образование подкопавало репродуктивните способности на жените.

  В онези дни те се миели много рядко и с голяма неохота. Повечето хора били убедени, че горещата вода способствала проникването на инфекции в тялото. В края на XIX век немският лекар, автор на книгата „Нов природен лек“ Фридрих Билц трябвало да убеди хората: „Има хора, които всъщност не смеят да плуват в река или баня, тъй като никога не са влизали във вода от детството си. Този страх е неоснователен. След петото или шестото къпане можете да свикнете с него.“

  Ситуацията с хигиената на устната кухина била малко по-добра. Италианските производители започват да произвеждат паста за зъби през 1700 г., но само малцина я използват. Производството на четки за зъби стартира още през 1780 година. Англичанинът Уилям Адис, докато излежавал присъдата си в затвора, блеснал с идеята да пробие дупки в парче кост и да прокара през тях кичури четина, като ги закрепи с лепило. След като излязъл от затвора, той се заел с производството на четки за зъби в индустриален мащаб.

  Първата истинска тоалетна хартия започва да се произвежда в Англия едва през 80-те години на 19 век. Първото серийно производство на ролки от тоалетна хартия започва през 1890 г. в САЩ. Досега като тоалетна хартия се използвали импровизирани средства, главно вестници. В тази връзка хората се шегуват, че Йоханес Гутенберг е официален изобретател на печатната машина и неофициален изобретател на тоалетна хартия.

  Пробив в личната хигиена се случва в средата на 19 век, когато в медицината се появява мнение за връзката между бактериите и инфекциозните заболявания. Броят на бактериите в тялото след измиване бил значително по-малък. Английските жени били първите, които постигнали успех в поддържането на чистотата на тялото: започнали да се къпят всеки ден, използвайки сапун. Но до началото на ХХ век се смятало, че честото миене на гениталиите при жените може да доведе до безплодие.

  Първият дезодорант се появява през 1888 г., преди това борбата с проблема с миризмата на пот е много неефективна. Парфюмът преодолявал неприятната миризма, но не я премахвал. Едва през 1903 г. се появява първият антиперспирант, който свива каналите на потните жлези, премахвайки миризмата.

  До 20-те години епилация на тялото не се практикува сред жените. Косата се миела с обикновен сапун или домашно почистващо средство. Шампоанът е изобретен едва в края на 19 век. Главовите въшки са често срещан проблем и с тях се борили с радикални методи – те се отстранявали с живак, който по това време се считал за лек за много заболявания.

  Малко встрани от темата за хигиената, но все пак с косвена връзка били поясите на целомъдрието, за които се говорело, че рицарите поставяли на своите дами, за да не им изневеряват докато са на поход. Представяте ли си какво е било около дамите, които носели подобен пояс. Едва ли някой друг, освен техния рицар, би ги пожелал.

  Автор: Десислава Михалева

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови