Още

  Симптоми на психични заболявания, които се смятат за капризи

  Има някаква странност в поведението на всеки от нас. Според науката всеки наш дребен навик може да има строго научно обяснение. Разбирането на странностите на околните, може да доведе до намаляване на напрежението и по-добро общуване. Ето примери за особености на характера, които може да се дължат на психично разстройство.

  Parourez – страх от уриниране в присъствието на други хора


  Има хора, които болезнено се притесняват да се облекчат в чуждо присъствие. Но когато човек отиде на ресторант или друго обществено място, може да му се наложи и тогава настъпва тих ужас. Не трябва да се присмивате на хора, които изпитват такъв страх, защото никак не им е лесно.

  Гризане на нокти

  Онихофагията е едно от най-често срещаните психични разстройства, което се изразява в обсесивно гризане на ноктите. Около 45 процента от хората на възраст от 10 до 18 години са засегнати от тази напаст (повечето от тях са жени). Сред страдащите от онихофагия има и известни личности – Бритни Спиърс, Жаклин Кенеди, Ева Мендес и други.

  Невъзможност за разпознаване и изразяване на емоционално състояние


  Колко често сте чували момиче да се оплаква, че партньорът й не е достатъчно искрен с нея? „Той никога не споделя с мен“, „Той е някак завинаги откъснат…“, „Не го интересува какво се случва в душата ми!“ – и така нататък.

  Вярвате или не, две от тези три оплаквания могат да бъдат обяснени с медицинско явление, наречено алекситимия. Този термин означава неспособността на човек да разпознае и изрази с думи собственото си емоционално състояние. В една или друга степен всеки от нас има алекситимия. Въпреки това, в най-тежките случаи, това състояние може сериозно да отрови живота. Според учените алекситимията пречи на живота на около 8-10 процента от всички хора, като сред тях има повече мъже, отколкото жени.

  Насилствен емоционален израз


  Представете си: шефът ви съобщава за някаква сериозна грешка и чувствате,

  след секунда ще избухнете в смях и не можете да се удържите. Виновният поглед постепенно се заменя с глупава усмивка, след това избухвате в истеричен смях.

  Ако някога сте изпитвали нещо подобно, тогава е напълно възможно да страдате от синдром, наречен „насилствен емоционален израз“, известен още като „псевдобулбарен ефект“.

  Нетърпимост към някои звуци


  Почти всеки от нас се дразни от някакъв звук: пенополистирол върху стъкло, креда върху дъска, скърцане на люлка, хъркане… Дали е нормално или не, зависи от това какъв вид звуци и доколко те пречат на живота.

  Психично разстройство, наречено „мизофония“, е състояние, при което обикновените, незабележими звуци предизвикват дразнене. Например звуците, които другите хора издават, когато ядат, дишат, кашлят или участват в други напълно познати и тихи дейности.

  Опозиционно разстройство на неподчинението


  В голям екип винаги има особняк, който приема враждебно всичко, което идва „отгоре“. Той смята за своя основна цел да подкопае авторитета на властите по най-шумния и неприятен за последния начин. Той се кара и спори за всяко нещо казано или поискано от висшестоящите.

  Разпознахте ли някого в споменатите случаи?  Ако да, то проявете разбиране към човек с такива проблеми и ако е съгласен му окажете помощ.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link