юни 18, 2016
18940 Views

Синеморец – Силистар: пътеката с дивите райски гледки

Автор:

С нажежяването на температурите всички започваме да мечтаем за безметежните дни край морето. Всяка година се чудим къде да прекараме отпуската си и много от нас обръщат взор към курорти и плажове извън пределите на България. Но си струва да обмислим възможностите, които родното Черноморие ни предлага, въпреки редицата наболели проблеми.
Всеки любител на топлото южно слънце, красивите плажове и къмпингуването е чувал за плаж Силистар. Той се намира на около 5-6 км. Южно от Синеморец и си струва да бъде посетен, дори само за това, че е част от защитена местност. Но, ако и вие сте от хората, които не издържат да стоят с часове на хавлията, плажът е отправна точка за една невероятна пешеходна възможност. Преди да излезете на самия плаж, в ляво се крие пътека, почти потулена от растителност, която бързо ви издига на скалите над плажа.

IMG_2026

 

Тя се вие по самите скали, надвиснали над морето. По пътя ви следват шумът на вълните, песните на птиците и слънчевите лъчи.

Untitled-1

Пътеката, тръгваща от Силистар, стига до южния плаж в Синеморец. Обратният път също е възможен, но трябва да предвидите възможността да пътувате по шосето с кола в едната посока, ако ходенето се окаже изтощително.
Преди да стигнете Синеморец, пътеката ще ви отведе до друг красив плаж – Липите, който също е известен за къмпингарите.

Untitled-8

По протежение на цялата пътека ви се разкрива невероятна гледка към морската шир и крайбрежието. Ще видите диви, каменисти плажове, малки стръмни заливчета, ще се любувате на изкуството на морската вода, дълбала с постоянство причудливи форми в скалите.

Untitled-3

Малко преди Синеморец има информационна табела, която разказва, че оттук минава via Pontica, морският прелетен път на птиците и предоставя на любителите орнитолози добра възможност за наблюдение на дивия живот.
По пътеката няма маркировка или други обозначения, но морето е най-добрият ориентир.

Untitled-5

 

Untitled-4

Теренът не е с повишена трудност, но има стръмни места и гъста растителност, а в някои гористи, влажни отсечки и ята насекоми, което прави разходката не особено подходяща за малките. Големите също не бива да подценяват възможните опасности, както и факта, че се върви няколко часа. Не забравяйте да се запасите с вода и храна.

Untitled-2

Ако във вас тлее авантюристичният дух, обаче, обуйте здрави, туристически обувки и отделете някоя слънчева сутрин, за да извървите „пътя на птиците”. Наред с всичко друго това приключение ще обогати албума ви с невероятни кадри!

Untitled-6

Untitled-7Снимки: личен архив                                                                                          

Автор: Ралица Люцканова

loading...
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *