Още

  Синеморец – Силистар: пътеката с дивите райски гледки

  С нажежяването на температурите всички започваме да мечтаем за безметежните дни край морето. Всяка година се чудим къде да прекараме отпуската си и много от нас обръщат взор към курорти и плажове извън пределите на България. Но си струва да обмислим възможностите, които родното Черноморие ни предлага, въпреки редицата наболели проблеми.
  Всеки любител на топлото южно слънце, красивите плажове и къмпингуването е чувал за плаж Силистар. Той се намира на около 5-6 км. Южно от Синеморец и си струва да бъде посетен, дори само за това, че е част от защитена местност. Но, ако и вие сте от хората, които не издържат да стоят с часове на хавлията, плажът е отправна точка за една невероятна пешеходна възможност. Преди да излезете на самия плаж, в ляво се крие пътека, почти потулена от растителност, която бързо ви издига на скалите над плажа.

  IMG_2026

   

  Тя се вие по самите скали, надвиснали над морето. По пътя ви следват шумът на вълните, песните на птиците и слънчевите лъчи.

  Untitled-1

  Пътеката, тръгваща от Силистар, стига до южния плаж в Синеморец. Обратният път също е възможен, но трябва да предвидите възможността да пътувате по шосето с кола в едната посока, ако ходенето се окаже изтощително.
  Преди да стигнете Синеморец, пътеката ще ви отведе до друг красив плаж – Липите, който също е известен за къмпингарите.

  Untitled-8

  По протежение на цялата пътека ви се разкрива невероятна гледка към морската шир и крайбрежието. Ще видите диви, каменисти плажове, малки стръмни заливчета, ще се любувате на изкуството на морската вода, дълбала с постоянство причудливи форми в скалите.

  Untitled-3

  Малко преди Синеморец има информационна табела, която разказва, че оттук минава via Pontica, морският прелетен път на птиците и предоставя на любителите орнитолози добра възможност за наблюдение на дивия живот.
  По пътеката няма маркировка или други обозначения, но морето е най-добрият ориентир.

  Untitled-5

   

  Untitled-4

  Теренът не е с повишена трудност, но има стръмни места и гъста растителност, а в някои гористи, влажни отсечки и ята насекоми, което прави разходката не особено подходяща за малките. Големите също не бива да подценяват възможните опасности, както и факта, че се върви няколко часа. Не забравяйте да се запасите с вода и храна.

  Untitled-2

  Ако във вас тлее авантюристичният дух, обаче, обуйте здрави, туристически обувки и отделете някоя слънчева сутрин, за да извървите „пътя на птиците”. Наред с всичко друго това приключение ще обогати албума ви с невероятни кадри!

  Untitled-6

  Untitled-7Снимки: личен архив                                                                                          

  Автор: Ралица Люцканова

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови