Още

  Скалата Ел Пенон де Гуатапе в Колумбия

  Тази огромна скала се издига на 200 метра над равните земи на Гуатапе, Колумбия. Така наречената Ел Пенон де Гуатапе някога е била боготворена от местните индианци. В началото на 1900-те години тежащата 10 милиона тона скала била като трън в очите на фермерите и само им пречела. Това продължило до 1954г, когато група приятели изкачили планината използвайки множество дъски, които вкарвали в цепнатините.

  Снимка: flic.kr/p/78tfA4

  Това било първият път, когато някой изкачил Ел Пенон де Гуатапе, макар че не е ясно дали някой от индианците не го е направил преди това. За изкачването били нужни 5 дни, а на върха на скалата се разкрила невероятна гледка. Там било открито и ново растение, което било кръстено с латинското Pitcairma heterophila. Не минало много време и камъкът се превърнал в голяма туристическа атракция.

  Снимка: flic.kr/p/b49nGK

  Но как бихте се изкачили до върха по тези гладки стени? В единствената пукнатина от едната страна на Ел Пенон де Гуатапе е изградена дървена стълба, която изглежда сякаш съшива двете страни на пролуката. По 740-те стъпала можете да се изкачите само срещу 2 долара. На върха ще откриете няколко религиозни реликви, както и триетажна наблюдателница, от която се виждат множеството езера и острови, ошарили местността след като реката била преградена през 70-те.

  ku-xlarge

  Снимка: flic.kr/p/79pvUU

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link