юли 1, 2016
10292 Views

Скалата Ел Пенон де Гуатапе в Колумбия

Автор:

Тази огромна скала се издига на 200 метра над равните земи на Гуатапе, Колумбия. Така наречената Ел Пенон де Гуатапе някога е била боготворена от местните индианци. В началото на 1900-те години тежащата 10 милиона тона скала била като трън в очите на фермерите и само им пречела. Това продължило до 1954г, когато група приятели изкачили планината използвайки множество дъски, които вкарвали в цепнатините.

Снимка: flic.kr/p/78tfA4

Това било първият път, когато някой изкачил Ел Пенон де Гуатапе, макар че не е ясно дали някой от индианците не го е направил преди това. За изкачването били нужни 5 дни, а на върха на скалата се разкрила невероятна гледка. Там било открито и ново растение, което било кръстено с латинското Pitcairma heterophila. Не минало много време и камъкът се превърнал в голяма туристическа атракция.

Снимка: flic.kr/p/b49nGK

Но как бихте се изкачили до върха по тези гладки стени? В единствената пукнатина от едната страна на Ел Пенон де Гуатапе е изградена дървена стълба, която изглежда сякаш съшива двете страни на пролуката. По 740-те стъпала можете да се изкачите само срещу 2 долара. На върха ще откриете няколко религиозни реликви, както и триетажна наблюдателница, от която се виждат множеството езера и острови, ошарили местността след като реката била преградена през 70-те.

ku-xlarge

Снимка: flic.kr/p/79pvUU

loading...
Категория:
Земя
loading...

Comments to Скалата Ел Пенон де Гуатапе в Колумбия

  • Още една загадка на природата, в която човешката ни същност търси опори, за да намери обяснение за…себе си.Да приемаме тези природни творения като изблик на планетата ни да бъде неповторима в многообразието си

    Рени Митева септември 1, 2012 23:35 Отговор
  • а дали е случаен този връх

    Indeed септември 25, 2012 00:47 Отговор
  • До сега не бях виждала тази скала и ми стана малко странно, тъй като това си е цяла туристическа дестинация.Мястото изглежда вълшебно.Представям си какво е да бъдеш в тази къщичка от горе и да наблюдаваш цялата панорама, която ще се оформи пред очите ти.Много ви благодаря за тази статия .Определено научих доста нови неща и се надявам да ни пишете пак. Колумбия е страна доста скъпа или по скоро самолетните билети са такива, но си струва поне веднъж да я посетиш.

    Мазилки март 29, 2015 11:13 Отговор

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup

Menu