Още

  Случил ли се е експериментът „Филаделфия“?

  Легендата за експеримента „Филаделфия“ е популяризирана от няколко нискобюджетни филма и разказва за тайна операция на Военноморските сили на САЩ, целяща постигането на пътуване във времето и телепортация. Ето какво се е случило според някои.

  Събитията се разиграли в два отделни дни през лятото и есента на 1943г. На 22 юли чрез манипулация на електрическото поле учените успели да направят кораба Елдридж невидим. На 28 октомври пък извършили успешна телепортация и пътуване във времето (при което корабът е изпратен няколко секунди в миналото), телепортирайки Елдридж от Филаделфия в Норфолк.

  Случил ли се е експериментът "Филаделфия"?

  Оттогава се носят ужасяващи разкази за моряците на борда на Елдридж, който се материализирал секунди по-късно във водите край Филаделфия. Събитието било наблюдавано и от моряците на борда на парахода Андрю Фурусет, които станали свидетели на телепортацията на кораба в Норфолк.

  Интересното е, че до средата на 50-те години не е имало никакви слухове за странни експерименти с телепортация и невидимост в Северна Америка през 40-те години, още по-малко пък във Филаделфия.

  Карл Мередит Алън, използващ псевдонима Карлос Мигел Аленде, изпратил поредица от писма на астронома и писател Морис Джесъп, който бил написал няколко книги за НЛО. Алън твърдял, че е бил на борда на Андрю Фурусет по време на втория експеримент и видял как Елдридж се материализирал във водите край Норфолк, след което бързо се изпарил отново.

  Той обаче не предоставил никакви доказателства за разказа си. Въпреки това успял да убеди Морис Джесъп, който започнал да защитава твърденията му за експеримента „Филаделфия“. Само четири години по-късно обаче, авторът се самоубил.

  Случил ли се е експериментът "Филаделфия"?

  Преместването на тежащ няколко хиляди тона кораб несъмнено би оставило след себе си следа от документи. В деня на първия експеримент, 22 юли 1943г, корабът Елдридж все още не бил пуснат официално в служба. В деня на втория експеримент пък, 28 октомври 1943г, Елдридж бил акостирал в Ню Йорк, чакайки ескорт до Казабланка. Параходът Андрю Фурусет прекарал този ден в Атлантическия океан, плавайки към средиземноморския пристанищен град Оран.

  В началото на 40-те години Военноморските сили на САЩ в действителност са провеждали експерименти в корабостроителниците на Филаделфия, опитвайки се да направят корабите „невидими“, но по различен начин. При тези експерименти, учените пускали ток по стотици метри кабели около кораба, за да видят дали той ще стане невидим за подводните мини. Германците били спуснали магнитни мини във водата, които се прилепяли за корпуса на корабите в близост до тях. На теория, тази система трябвало да направи корабите неуловими за магнитните свойства на мините.

  Елдридж

  70 години по-късно нямаме нито едно неопровержимо доказателство за експеримента „Филаделфия“, макар слуховете все още да са живи. Ако все още ви иска да вярвате, че такова нещо наистина се е случило, помислете върху следното: Нищо не би могло да спре военните да продължат разработването на тази технология, ако бяха постигнали успех преди толкова години. Днес те щяха да разполагат с най-ценното оръжие и незаменим метод за транспортиране.

  През 1951г САЩ прехвърля Елдридж на гърците, които го прекръстват на Леон и го използват по време на Студената война. Корабът в крайна сметка приключва своята служба 5 десетилетия по-късно, когато е нарязан за скрап.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link