сеп. 29, 2015
14021 Views

Най-древната дървена статуя вероятно крие тайно послание на 11 000 години

Автор:

Отлично съхранен за 11 000 години в торфено блато в Сибир, Шигирският идол е най-старата дървена статуя, откривана някога. Използвайки метода на масспектрометрията, немски учени са датирали артефакта и са открили, че вероятно е изработен от лиственица на 150 години. Радиокарбоновото датиране е показало, че Шигирският идол е издялан през 90-и век пр.Хр. Това го прави много по-стар от Пирамидата на Джосер – първата египетска пирамида, датираща от 27-и век пр.Хр.

Най-древната дървена статуя вероятно крие тайно послание на 11 000 години

Снимка: repubblica.it

Открита през 1890г в Кировград, тази уникална статуя има бурна история. Извадена е от блатото на няколко части и изглежда върху нея са издълбани седем лица. Смята се, че първоначално е била висока 5.3м, но 1.9м от нея са изгубени по време на революциите през 20-и век. Днес можем да видим изгубените части единствено в рисунките на сибирския археолог Владимир Толмачев от началото на миналия век. В крайна сметка днес от статуята са останали 2.8м.

Всичко това обаче е само част от историята на артефакта. Покрита с пиктограми и други символи, загадъчната статуя сякаш крие тайно послание. Учените смятат, че знаците от каменната ера имат значение и биха могли напълно да променят разбирането ни за този исторически период.

Снимка: repubblica.it

Снимка: repubblica.it

Експерти работят по дешифрирането на геометричните знаци върху статуята. Ако се окажат писменост, тя ще бъде най-древната, откривана досега. Точната интерпретация обаче е много трудна, защото всеки символ би могъл да има повече от едно значение. Правата линия може да означава земя, хоризонт или дори границата между този свят и задгробния. Определени геометрични фигури като кръгове и квадрати може да олицетворяват слънцето, огъня или нещо друго. Зигзаг линиите пък може да са гущери, змии или опасност и т.н.

Възможно е статуята да е служела като карта и линиите да указват посоки и дължини. Макар все още да не са сигурни, някои археолози предполагат, че стрелките изобразяват хълмове, правите линии – равнини, а вълнообразните – вода.

Снимка: repubblica.it

Снимка: repubblica.it

Седемте лица върху статуята говорят, че хората от въпросната цивилизацията са имали високи скули и прави носове. Най-горното лице е триизмерно, докато останалите са двуизмерни. Подредени вертикално, има три фигури с лица отпред на статуята и три отзад.

“Образите върху идола не могат да имат категорична интерпретация. Ако изобразяват духове, населявали древния свят, тогава вертикалното им разположение вероятно се отнася до тяхната йерархия. Това, че ги има и от двете страни на статуята вероятно показва, че принадлежат на различни светове. Ако пък изобразяват митове за произхода на хората и света, вертикалните изображения може да отразяват последователност на събитията. Орнаментите може да са специални знаци, обозначаващи нещо значително.” – обяснява академикът Петр Золин.

Шигирският идол е изложен в Историческия музей в Екатеринбург, във витрина със специално контролиран климат.

loading...
Категория:
Мистерии
loading...

Comments to Най-древната дървена статуя вероятно крие тайно послание на 11 000 години

  • Понеже виждам, че се прави опит за сензация, чрез хипотеза, ще кажа следното:Преди 11000 г. в Сибир е доказана Ледена епоха – при минус 60-70% няма растителност. Следователно, ако датирането е направено, според изискванията на науката, идолът е превозен до место-намирането му от по-южни ширини. Лично аз твърде се съмнявам в датировката, понеже идолът е намерен в блато и е възприел радио-въглеродната среда на блатото. С други думи – установили са възрастта на блатото. Освен това е изваден през 1890 г., когато съхранението на подобни дървени творения не е било според изискванията и също може да е повлияло върху съвременните резултата. Благодаря за вниманието!

    Данаил Стойчев - Хърст. декември 8, 2019 11:19 Отговор

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup

Menu