Още

  Странни суеверия сред китайците

  Китайските талисмани и амулети често се използват от европейците за привличане на късмет и защита от беди. Многобройните суеверия са толкова дълбоко вкоренени в умовете на хората, че те имат особено значение дори в съвременната епоха. Но когато придобиват китайски защитни амулети, мнозина не мислят за тези суеверия и забрани, които отдавна съществуват сред китайците. Ето само някои от тези убеждения, които играят специална роля за китайския народ.

   

  Не бива да има две кучета в къщата

  Китайците са с богат и сложен език, в който на йероглифите се придава специална магическа сила. Грешно изписване или комбинация от китайски символи може да доведе до неудача. Забраната за притежание на две кучета е само един пример, който ясно показва това. Наличието на две кучета означава, че в къщата има две усти, за които е необходима храна. Комбинацията от йероглифи, обозначаващи думите „уста“ и „куче“, формира глагола „плаче“. Следователно, две кучета в една къща китайците считат за лош знак, защото те могат да донесат скръб и сълзи на семейството.

  Ако разгледаме това китайско суеверие с обичайната логика, тогава изявлението е доста убедително. По-лесно е да се грижиш за едно куче, отколкото за две. Едно животно може да получи повече внимание. Смешно е, че китайците смятат за лоша поличба да има две кучета в къщата, но не виждат нищо лошо в придобиването на три, четири или повече четириноги приятели. Само две кучета се смятат за символ на неуспех. И за да заобиколят табуто, те измислили следното. Можете да бъдете собственик на две кучета, но ако има трето в къщата, не непременно живо, а например детска играчка.

  Не можете да споделяте круша с любимия човек

  Не става въпрос за крушата, а за същата особеност на китайския език, която налага редица ограничения. За разлика от първото китайско суеверие с кучета, този знак е свързан със звука на думата. На китайски думата „круша“ се произнася като „ли“. Също така звучи думата „раздяла“. Поради това се смята, че съвместното ядене на една круша може да доведе до прекъсване на връзката между влюбените. Това е едно от странните китайски суеверия, които не се поддават на никакво логично обяснение.

  Не можете да подарявате часовник

  Вероятно това е едно от китайските суеверия, което по някакъв начин прилича на знак, широко разпространен и сред европейците. По-специално тази забрана трябва стриктно да се спазва по отношение на възрастните хора. На китайски думата „часовник“ се състои от два йероглифа, които означават „време“ и „спиране“. Поради това даването на часовник на някого буквално означава, че за човека времето свършва или казано другояче, скоро ще дойде смъртта.

  Страшният номер четири

  Ако европейците имат суеверен страх от всичко с номер 13, то китайците имат такъв аналог, който може да се нарече номер четири. На китайски звучи като „си“, което също служи като обозначение на думата „смърт“. Ето защо много китайци се опитват да избегнат това число по всякакъв възможен начин. В Китай можете да откриете, че в асансьорите на къщи и хотели няма бутон за четвъртия етаж. На четвъртия етаж рядко има апартаменти или жилищни помещения, защото се смята, че там ще има непрекъснати повреди. Същият номер обикновено се заобикаля при планиране на събития. Малко вероятно е суеверните китайци да предприемат пътуване на 4-ти, 14-ти или 24-ти. Дори тези, които не страдат от параноя, са склонни да избягват полети, в които тази цифра е налице.

  Черният и белият цвят са забранени

  Ако туристите искат да се откроят (в лош смисъл) сред китайците, тогава си струва да предпочетат белия или черния цвят за дрехите си. Тези два цвята символизират смъртта за китайците. На погребение можете да видите китайци, облечени изключително в черно или бяло. Затова не посещавайте китайци в дрехи с такива цветове, ако не искате да обидите гостоприемните домакини. Вярно е, че модерната китайска младеж като правило пренебрегва тези суеверия. В Китай или Хонг Конг можете да срещнете много млади хора с черни якета.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link