ян. 16, 2020
3109 Views

Странните оръжейни названия

Автор:

В старите времена много воини давали на своите оръжия собствени имена. Най-прославените рицари отивали на бойни походи с меч, който имал свое име: „Дюрандал“ на Роланд, „Орифлам“ на Карл Велики, „Ескалибур“ на крал Артур и т. н.

Индустриалната революция, нахлула с ерата на масовото производство, не премахнала старинния обичай. Днес много оръжейни системи получават имена по названията на инженерните дейности, в рамките на които са разработени. При това се измислят такива имена, че е просто невъзможно да се отгатне истинската им същност.

Ескалибур

Затова е необходимо да имаме развита фантазия, за да се досетим само по името, че „Карамфил“, „Божур“, „Хиацинт“ и „Акация“ са руски тежки самоходни оръдия, а „Лале“ е 240-мм самоходна минохвъргачка.

Списъкът с необичайни имена на руската военна техника тук в никакъв случай не е пълен. Някои елементи дори съдържат елементи на хумор. Например „Абзац“ (220 мм агитационен, пълен с листовки, снаряд за залпова установка„Ураган“) или „Гущер“ (30-мм фугасна граната за подстволен гранатомет, наречен „Кълвач“).

Впрочем, обичаят да се обърква врагът чрез названията на оръжията е от доста старо време. Например, когато кажем „Еднорог“, никой не може да разбере, че става дума за тайно оръдие на граф Шувалов.

Оръжия, произвеждани в САЩ, също се прикриват чрез названията си. Например, револверът Colt 1873, наречен „Миротворец“. В това название все пак има определен резон – някои хора се успокояват, когато цевта на „Миротвореца“ е насочена към тях, и намаляват агресията си.

Colt 1873, „Миротворец. Снимка: Уикипедия

Впоследствие същото, но вече неофициално, име било дадено на междуконтиненталния бомбардировач B-36, един от първите носители на ядрени бомби.

Самолетът придобил слава поради факта, че през 1957 г. по невнимание – съвсем „миротворчески“, без малко не унищожил склад  с ядрени бомби. Изпуснал една от тях на 500 метра от него. Избухнали всички обикновени заряди в бомбата, които взривяват ядрения заряд – за щастие, ядрена експлозия не последвала.

Двигателната система на Б-36 се състояла от 6 винтови и 4 реактивни двигателя. Поради честите повреди ги наричали „6 се въртят, 4 горят“. По-късно формулата била преобразувана от пилотите в следния вид: „Два се въртят, два горят, два пушат, два се давят, а два никой не ги знае къде са!“

Всички знаят прякора „Базука“, с който е наречен противотанковия гранатомет. Но малко хора знаят, че това име е дадено във връзка със силна прилика с мирен музикален инструмент. Последният бил уникален и необичаен тип тромбон, създаден от Боб Бърнс в началото на ХХ век.

Друго интересно название е на танка „Чърчил“ – „Крокодил“. Въпреки факта, че в огнеметния си вариант „Чърчил“ теглел зад себе си резервоар с горивната смес, екипажът му винаги чувствал определен дискомфорт, сякаш влачел подире си крокодил, чието поведение никога не можело да се предвиди.

„Щурмгевер“ в превод означава „пушка за нападение“. Според легендата, самият Хитлер дал това име на нова автоматична пушка, за да повдигне бойния дух на Вермахта. Но не успял: през есента на 1944 нацистите търпели поражения по всички фронтове и се занимавали не с нападение, а с отбрана.

Емоционалното и абсолютно официално име „Не ме пипай!“ („Не тронь меня!“) веднъж било дадено на морска бронирана батарея (кораб на бреговата охрана) от руския императорски флот. Моряците често допълвали името с думите: „…или ще се удавя!“

Направо подигравателно име било дадено на ескадрила от американските ВВС. Става дума за самолета Douglas AС-47 „Призрак“. През януари 1965 г., по време на войната във Виетнам, янките сметнали, че реактивните самолети летят твърде бързо, поради което не можели да вършат сериозна работа. Те се запитали какво ще се случи, ако вземат износен транспортен самолет и го въоръжат с пушки и картечници. За съответния експеримент решили да заделят цяла ескадрила. И, според обичая, тя трябвало да притежава име и символ.

Douglas AС-47 „Призрак“. Снимка: Уикипедия

Тогава служител на авиационния щаб решил да се обади в ескадрилата, за да разбере как ще се нарича. По време на разговора цялото подразделение включвало 2 пилоти, въоръжени с пистолети – а логистиката се състояла от барака и телефон. Пилотите, ядосани от липсата на самолети, отговорили, че са „призраци“. В резултат им доставили самолети, а името Spooky („Призрак“) било запазено.

loading...
Категория:
Любопитно
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *