Още

  Свещената тибетска страна Олмо

  Тибетската митология днес е доста популярна и от нея се интересуват много хора – най-вече заради нейната необичайност и екзотичност, в които им се струва, че ще намерят извори на мъдрост и на някакви тайни знания, изгубени за останалата част на човечеството.

  В Тибет има две основни религии – „бон“ и будизъм. Религията бон е възникнала преди будизма, сетне изпитала силно негово влияние. Затова днес западните учени са склонни да смятат, че това е всъщност неортодоксално течение в самия будизъм.

  Един от основните митове в религията бон е митът за свещената страна Олмо. Според този мит, тя се появила в западната част на познатия на тибетците свят, сред планини и скали, в държавата Шанг-Шунг, и се наричала Олмо Лунг Ринг – Олмо Дългата долина.

  Столица на тази страна, която обикновено се определя с епитета Висше или Най-добро място, станал град Барпосо-Гял.

  В центъра на страната Олмо се намира свещеното за хиндуистите и тибетците езеро Манасаровар, а в центъра на това езеро се издига още по-свещената планина Кайлас, която тибетците наричат ​​Юнгдрунг Гутсек – Девететажната Планина на Свастиката. Причината е, че върху южния й склон се намира вертикална пукнатина, пресечена с хоризонтална; двете наистина образуват подобие на свастика. Тази планина, според митологията, е космически гръбначен стълб, който свързва небесните, земните и подземните светове.

  Олмо Лунг Ринг. Живопис от 19-ти век, Музей на изкуствата Рубин. Снимка: Уикипедия. Страната Олмо се идентифицира с друга велика митологична страна – Шамбала.

  Четири велики реки се стичат от планината Кайлас и се разливат по четирите посоки на света – Инд, Брахмапутра, Сайтледж и Карнали; макар, погледнато строго географски, единствено Сайтледж да извира от нея. И хиндуистите, и тибетците смятат за свой свещен дълг поне веднъж в живота си да извършат поклонение до свещеното езеро и свещената планина и да пропълзят около тях на колене. Според религията бон най-голямото щастие е човек да срещне смъртта си тук, защото тогава няма да му се налага да претърпи нови прераждания – с всичките техни мъки, скърби и нещастия.

  Разказват се много легенди за хора от Запада, които опитвали да се изкачат на връх Юнгдрунг Гутсек, но никой не успял, защото били невярващи и техните опити за изкачване били проява на най-обикновен туризъм. Тибетците вярват, че такива „богохулници“ след завръщането си веднага умирали от ужасна смърт. Според тях, причина за това са особените, божествени енергийни вибрации на това място.

  Митологичната свещена страна Олмо, разположена около планината Юнгдрунг Гутсек, имала форма на 8-листен лотос, а небето над нея приличало на колело с 8 спици. Вътре на тази страна бил разположен комплекс от дворци, храмове, реки и паркове, които обкръжават свещената планина. Това е най-тайният от тайните, недостъпен за земен поглед, център на свещената страна. Той е обкръжен с верига от недостъпни планини. Зад планините се намира средният район на Олмо, който се състои от дванадесет големи града. А външният район на планината обикновените хора възприемат като земите на Западен Тибет.

  Страната Олмо често се идентифицира с друга велика митологична страна – Шамбала, в която дума „шамбха“ означава мир, добро, а „ала“ – „държа”; тоест, „страната, която държи доброто в света“. Никой не може сам, по своя воля и без да бъде призован, да влезе в тази страна. Възможност да я посетят се предоставя само на духовно издигнати хора, които притежават висше знание и безупречно владеят физическото си тяло. Специално за тях великият бон-учител Шенраб опънал своя лък и изстрелял стрела, която пробила тесен проход в мощен планински масив – този проход оттогава се нарича „Пътят на стрелата“. Този път е толкова труден, колкото и пътят на човешкия живот.

  Легендата гласи, че видната окултистка Елена Рьорих веднъж попитала живеещите в Шамбала мъдреци – махатмите: „Как трябва правилно да се изживее животът?“

  Те й били отговорили: „Трябва да се изживее така, както се преминава по струна над пропаст: красиво, внимателно и стремително“. Такъв е пътят към легендарната страна Олмо-Шамбала.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови