Още

  Световна война на бронзовата епоха: първата спечелена битка в европейската история

  Историците смятаха, че през бронзовата епоха Северна Европа е бил изостанал регион. Находките, направени на германската река Толенсе, обаче промениха това мнение. Преди три хиляди години се е състояла грандиозна битка, в която участвали по няколко хиляди бойци от всяка страна. Враговете се спречквали помежду си с бронзови мечове и дървени чукове.

  Неочаквана находка

  През 1996 г. археолозите-любители Ханс-Дитрих Боргвард и неговият син Роналд открили няколко човешки кости на брега на малката река Толенсе в немска Померания. Разкопките започнали през 2008 г., благодарение на което се оказало, че през бронзовата епоха край тази река се водила битка с хиляди войници. Това е първата известна битка в Западна и Централна Европа.

  За 8 години старателна работа археолози и водолази проучили два километра от бреговата ивица. Открити били 9 хиляди кости, принадлежащи на 125 различни индивида. Търсенията все още не са приключили и всяка година се извършват разкопки. В един от парцелите с размер 12 м² учените изкопали хиляди кости и 20 човешки черепа.

  В близост до останките археолозите открили костни и бронзови стрели, колове и дървени чукове. След кратък анализ на данните става ясно, че на брега на Толенсе се е провела грандиозна битка, но кой, кога и най-важното, за какво се бил тук?

  Битка за важен мост

  Радиовъглероден анализ на находките показа, че битката се е състояла през бронзовата епоха, между 1300 – 1200 г. пр.н.е. Археолозите са сигурни, че са намерили само малка част от останките. Според тях броя на загиналите  е около 700-800 души. Общо се били около 4 хиляди бойци. Изследователите са установили причината за клането.

  Това е огромен брой хора не само за бронзовата епоха, но и за Средновековието. Немският археолог Детлеф Джанцен пише:

  Смята се, че събитието е станало по-малко от 100 години след Троянската война, която се състояла през 1184 г. пр. н. е., което предполага неочаквано широко разпространение в онези дни на сложна социална организация. Огромно постижение: да се съберат всички тези хора от толкова далечни места на едно място и да се организира такава мащабна битка.”

  В онези дни Толенсе била по-пълна и по-широка. В района на битката археолозите са намерили счупени стълбове, два слоя дървени пластове и следи от пясъчен насип, което показва наличието на брод там. В същото време мостът бил построен 400 години преди битката. Близо до моста са намерени големи укрепления, които били богати, благодарение на търговия и мита, с които се облагали пътниците и караваните, пресичащи реката.

  Дървени палки срещу бронзови мечове

  Уникалността на находките се състои във факта, че речните утайки запазили оръжията на воините. Дървените бухалки и чукове станаха истински сензация в научния свят. Анализът на костите показал, че по-голямата част от раните са нанесени от бронзови остриета, но те не били открити.

  Явно победителите събрали всичко ценно от бойното поле и хвърлили телата на врагове си в реката. В битка активно се използвали и лъкове със стрели. Използвани са бронзови и костни връхчета. Първите са по-добри при пробиване на броня, но вторите при удара в тялото могат да предизвикат напуквания, което носи на ранените допълнителни мъки.

  Воините се обстрелвали взаимно със стрели, а след това се втурнали в ръкопашен бой, в който основните оръжия били бухалки, копия и бронзови мечове. Учените провели изотопен анализ на зъбите на участниците в битката, който разкрил каква вода и храна са използвали техните носители в детството. Това служи като геоложки маркер на района, където са израснали.

  Стрела от кремък в кост

  Оказало се, че всички загинали са дошли отдалеч, но откъде точно не е ясно. След като изследвали зъбите на 20 души, изследователите стигнали до извода, че нашествениците са се събрали от различни места в Европа. И те се обединили да завладеят кръстовището, което в продължение на няколко века подхранвало старите си владетели. В последствие историята показала, че битки в Европа са избухвали и по най-малки причини. Например заради дървена кофа, открадната от съсед.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link