Още

  Тайната и мистериозна държава Шамбала, и нейните обитатели – Махатмите

  Още от древността във фолклора и преданията на Индия са се съхранили сведения, че в непристъпните Хималаи съществува тайна колония на мъдреци – Велики посветени или махатми, които периодично слизат при хората, за да предоставят някаква помощ в критични моменти от живота на човечеството. С махатмите, както и с цялата окултна индийска култура, запознала европейците най-вече Елена Блаватска.

  В биографията й ще открием, че в детството си тя била имала видения за някакъв  благороден човек с тюрбан – а когато пораснала, лично го срещнала в Лондон. От този момент тя периодично общувала с двама представители на тази общност – махатма Кут Хуми и махатма Мория. Под „покровителството“ на тези мъдреци било създадено Теософското общество, чиято главна цел била запознаване с идеите на някакъв Висш разум и възстановяване на съюза между науката, религията и философията, който съюз човечеството по някакви причини било изгубило.

  Кут Хуми. Източник: Уикипедия

  Портрет на Мория. Източник: Уикипедия

  Чрез посредничеството на Блаватска, която била един вид „представител“ на тайнствената мъдра общност, бил направен опит за кореспонденция между махатмите и двама образовани европейци – професорът по орнитология Хюм и редактор на вестник „Пионер“ Синет. Резултатът от този епистоларен контакт, който траял няколко години, многократно е издаван на различни езици в обемни томове, наречени „Писмата на махатмите“.

  Оригиналите на някои от тези писма се съхраняват в отдела за ръкописи на Британския музей. Самата Блаватска твърдяла, че нейните две основни книги – „Разбулената Изида“ и „Тайната доктрина“ са написани изцяло психографски, т.е. „диктувани“ от въпросните махатми, и затова тя смятала, че в създаването на тези творби няма нейна собствена заслуга .

  Западната наука обаче реагирала с голямо недоверие на съобщенията на Блаватска за тайната мистериозна държава Шамбала и нейните обитатели, махатмите. Не помогнали и т. нар. „появи“ или „материализирания“, които тя извършвала, за да се убедят скептиците: вадела „от нищото“ бонбони или букети цветя, при нея идвали призраци на отдавна умрели хора, а под възглавницата й се появявали писма от същите тези махатми. На въпроса как става това, Блаватска отговоряла, че е плод на дейността на хималайските философи, а тя е само посредник в експериментите. Това обаче не убедило западните учени, които смятали „появите“ за илюзионистки фокуси.  Резултатът от триумфа на европейския стил на мислене било разобличаването на самата Блаватска като най-обикновеният измамница. Но, така или иначе, нейните почитатели вярват и до днес в онова, което е направила и написала.

  Свой астрален учител виждала и Елена Рьорих, създателка заедно с Николай Рьорих на окултното учение „агни-йога“. Приблизително през 1907-1909 г. тя получила „видение“, което я разтърсило. Една нощ се събудила от необичайно силна светлина и видяла в спалнята непознат, от когото излизали много силни психически вибрации. Впечатлението било толкова силно, че дори помислила как наближава смъртта й. Но след известно време този страх се сменил с огромно усещане за Висша сила. По-късно твърдяла, че отново се срещнала със същия човек в обичайна обстановка.

  Известната мистичка и основателка на собствена окултна школа Алис Бейли също имала подобно видение с махатма Кут Хуми. На 30 юни 1895 г., когато все още била много младо момиче, в дневната, където била сама, влязъл висок непознат мъж с индийски тюрбан на главата. Гостът не се представил, но казал, че Алис била определена от някаква по-висша общност за извършване на специална дейност, но само с нейно съгласие и пълен самоконтрол. Най-странно е, че Алис веднага му повярвала и се съгласила. Тайнственият посетител изчезнал също така внезапно, както се бил появил. По-късно Алис Бейли била комуникирала с махатма Кут Хуми само телепатично.

  Най-известните махатми били Кут Хуми – бивш кашмирски брамин, и Мория – бивш индийски принц. Първоначално те изобщо не били затворени в никакви планини. Кут Хуми пътувал по целия свят и получил две висши образования – в Оксфорд и Лайпциг. За съжаление почти няма информация за махатма Мория въпреки, че той е висшият ръководител на Кут Хуми.

  Мнозина търсачи на окултни тайни, пътешественици и просто авантюристи се опитвали да намерят тайнствената страна Шамбала, но без успех. Това не успели да постигнат дори Блаватска и Рьорих. Английските власти даже ги смятали за руски шпиони и им създавали всякакви пречки по пътя към Тибет. Френската изследователка А. Давид-Ньоел с труд проникнала в Лхаса, столицата на Тибет, защото говорела тибетски език и познавала обичаите. Но и тя не открила Шамбала. Както е известно, нацистки групи също търсели мистериозната страна. Но, така или иначе, засега, независимо от усилията, Шамбала с нейните махатми си остава само в областта на романтичните недоказани хипотези.

  Още публикации

  Коментари

  1. Журналистическият тип изследовател не може да проумее, че Шамбала е неоткриваема с традиционните методи на конвенционалната наука, защото тя се намира на етерно ниво, т.е. във фините полета на физическия свят и затова е невидима.

   Обикновените учени винаги поставят под съмнение достоверността на мистериозни явления и обстоятелства, защото центърът (в мозъка им) за възприемане и връзка с невидимите светове все още не е развит или изобщо липсва (при андроидите/хората без искра Божия).

   Онези с отворен център винаги попадат на хора/източници и/или литература, които да ги отведат до подземията на Сфинкса…

  2. Симпатичен и скромен Пекински пор вдовец с огромен жълт и добронамерено пулсиращ ГМО порец Симпатичен и скромен Пекински пор вдовец с огромен жълт и добронамерено пулсиращ ГМО порец

   има сведения че исус христос е живял и е погребан там 130година.иима негови правнуциоще тук на земята

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link